Hemtjänsten hånas – när de försöker hjälpa äldre: ”Titta, där kommer smittarna”

Människor över 70 år har rekommenderats hålla sig isolerade sedan mer än tre veckor tillbaka, vilket gör att många äldre sitter ensamma utan hjälp.

För dessa människor blir hemtjänsten viktigare än någonsin, men nu vittnar personal om att de utsätts för sårande glåpord, då folk tror att de är smittbärare.

– Det gör ont att se hur folk reagerar när vi går runt för att hjälpa, säger undersköterskan Linda Simonsson till Expressen.

Förstår inte vikten av hygien

Medan många anställda får gå ner i tid eller till och med varslas från sina jobb så behövs hemtjänsten mer än någonsin. Men för Linda Simonsson och andra kollegor har det i många fall blivit psykiskt påfrestande att inte bli betrodd. I många fall har de även känt sig hånade.

– Jag tror att många som inte har någon anhörig med hemtjänst inte förstår hur noga vi är med hygienen, säger Ulrika Samuelsson, enhetschef för hemtjänsten i Rödeby i Karlskrona.

Linda har jobbat inom hemtjänsten i 15 år, och hon älskar sitt jobb. Att misströstas är dock en jobbig del av det, men istället för att vilja byta jobba så vill hon bevisa folk hur professionell hon är i sitt yrke.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i hemtjänsten.