Herrelös hund hittad död i vattnet – djurets öde engagerar hela svenska byn: ”Vill bara veta vad som hänt”

Kanotpaddlare hittade död hund som flöt i Dalaälven. Flera ortsbor har engagerat sig i fallet men hittills har ingen ägare gett sig till känna.

Det var onsdagen den 8 september som en kanotpaddlare hittade en död hund flytandes i Dalaälven vid ett naturreservat som heter Gropholmarna mellan Älvkarleby och Marma.

Informationen om den döda hunden delades i ett inlägg på Facebook och fick flera ortsbor att engagera sig i fallet, bland annat Ida Sjöberg, 22, och Evelina Sjöberg, 20.

– Flera personer åkte ut redan morgonen efter och letade efter hunden men kunde inte hitta den, berättar Ida och Evelina för Newsner.

Och när ingen ägare gav sig till känna beslutade sig tjejerna för att hitta hunden och ta reda på vad som hänt.

– Vi hade bara en karta att gå efter och det var svårt att ta sig fram. Det var typ som ett stup ner till vattnet, kan man säga. Vi klättrade över träd, jord, rötter och höll på att ramla flera gånger. Kläderna blev förstörda men vi gav inte upp, säger Evelina.

– När vi hade klättrat där i två timmar började vi känna lite dofter, först tänkte jag att det kunde vara gammal svamp eller något. Men då plötsligt såg vi hunden 20 meter framför oss, berättar dem.

Foto: privat

Tjejerna drog upp byxorna så långt de kunde och vadade ut till den stackars hunden som låg och flöt i vattnet.

– Det var en jättefin hund verkligen. Vi tror att det är en Amstaffmix och att han är ung då det ser ut som att han har mjölktänder kvar. Fin i muskler och hull. Klorna var fina och välvårdade, han såg nästan levande ut där han låg.

”Det är så ologiskt”

Men att hunden ser så välvårdad ut och ändå inte har en ägare som saknar honom gör Evelina och Ida fundersamma.

– Det är så ologiskt alltihop. Jag förstår inte hur hunden kan ha hamnat där, säger dem.

Enligt Ida och Evelina var hunden chippad, men efter att ha läst av med chipläsare stod det klart att det inte finns någon ägare registrerad på hunden.

– Vi har slagit på chipnumret på flera olika ställen och kan inte hitta det någonstans och Carina som också är engagerad i fallet har ringt runt och kollat. Men ingen kan hitta något, säger dem och fortsätter.

– Det är så mycket spekulationer nu. Vi vill bara veta vad som har hänt hunden. Hur har den hamnat där? Har han haft ett bra liv? På ett sätt hade det varit skönt om det fanns någon som saknade och letade efter honom.

”Bara att gräva ner”

Carina Wallberg, som också engagerat sig i fallet, har varit i kontakt med både polis, Länsstyrelsen och kommunen. Men ingen av myndigheterna åkte ut för att ta reda på hunden. Något som bekymrar henne.

– När jag ringde till polisen sa de att de inte kunde göra någonting och att vi väl bara kunde gräva ner hunden någonstans. Länsstyrelsen sa att de hade tagit hand om hunden om den varit vid liv och kommunen sade också nej, säger Carina till Newsner och tillägger:

– Jag vet inte vad man ska göra med en död hund men jag tänkte att man kanske skulle obducera den för att se vad som har hänt eller göra en utredning i alla fall.

Efter att ha skickats runt bland myndigheter tog ortsborna till slut saken i egna händer och grävde ned hunden.

Foto: Privat

Där hade det hela kunnat sluta. Men nu har det börjat spekuleras i att det skulle kunna finnas en till död hund i vattnet.

– Flera säger att det inte är samma hund som syns på bilderna. En person har visat upp bilderna för veterinär och jägare och de håller med. Den ena har smäcker kropp och ser ut att vara en Vinthundsblandning medan den andra ser mer ut som en Amstaffmix, säger Carina.

Men Ida och Evelina dementerar de uppgifterna.

– Tittar man på omgivningen på bilderna så ligger hunden på exakt samma ställe. Men bilderna är tagna olika dagar och i olika ljus. Det var bara en hund i vattnet och det är synd att det sprids en massa rykten, säger Evelina och Ida till Newsner.

Trots att flera personer meddelar att de anmält händelsen med hunden till polisen kan myndigheten inte hitta någon anmälan i sina register.

– Jag har pratat med flera poliser och vi kan inte hitta något ärende om en död hund på platsen. Men jag vet inte riktigt vad vi skulle kunna göra heller, vi blir inte inblandade om man inte misstänker brott, säger Jonas Eronen, på polisen i Uppsala.

Hunden är begraven och får vila i frid men ännu gäckar hundens öde ortsborna. Ja, för hur hamnade hunden egentligen i vattnet och hur kommer det sig att ingen saknar den?

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required