Historiska beslutet: Läkemedelsverket godkänner medicinsk cannabis

För första gången kommer patienter nu kunna få cannabis utskrivet på recept.

I dag meddelade Läkemedelsverket att två patienter fått sina ansökningar godkända.

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger läkaren Claes Hultling till SVT

Läkemedelsverket kom i dag med beskedet att de beslutat om att ge två patienter cannabis för medicinskt bruk. 

En av dem är ryggmärgsskadade Andreas Thörn, som förra året blev dömd i hovrätten för att ha odlat och brukat cannabis mot sina nervsmärtor. Nu kommer han kunna hämta ut det på sitt lokala apotek.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Andreas Thörn till SVT

Andreas Thörn. Bildkälla: Skärmdump/SVT

Läkaren Claes Hultling, som drivit frågan för medicinsk cannabis, är positiv till beskedet. Han anser att risken att använda cannabis som läkemedel är väldigt liten och menar att det är större risk att överdosera alvedon. 

Förutom Andreas Thörn är det en 40-årig kvinna med medförd ryggmärgsskada och nervsmärta som fått sin ansökan godkänd för att få cannabis för medicinskt bruk.

Karl Mikael Kälkne, klinisk utredare på Läkemedelsverket, är tydlig med att beslutet inte ska ses som ett generellt godkännande för medicinsk cannabis i Sverige.

– Besluten handlar om enskilda individer och i de här två fallen har vi haft en längre dialog och efter flera turer med avslag, överklagande och kompletteringar beslutade vi att godkänna dem, säger han till SVT.

Publicerad av Newsner, gilla gärna