Höggravid skickades hem från BB på grund av platsbrist. Då dog barnet.

Den höggravida kvinnan åkte till Skånes universitetssjukhus för att bli igångsatt – men skickades hem på grund av platsbrist. Nu anmäler sjukhuset sig själva efter att deras beslut med största sannolikhet kostade barnets liv. – Vi gjorde en bedömning att det här kunde vänta tills i morgon, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef, till Aftonbladet.

Händelsen utspelade sig i september 2015. Den 35-åriga kvinnan var i graviditetsvecka 41 och kom till Skånes universitetssjukhus för att bli igångsatt. Förutom att kvinnan hade högt blodtryck noterade personalen inga problem. Hon förbereddes för att föda, men när det inte fanns några tillgängliga vårdplatser valde man istället att skicka hem kvinnan. Det skriver Aftonbladet.
– Vi gjorde en bedömning att det här kunde vänta tills i morgon, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef, till Aftonbladet.

Kvinnan kände hur värkarna kom tillbaka när hon åkte hemåt. Då ringde hon sjukhuset, men de menade att hon skulle vänta med att komma tillbaka. På morgonen dagen efter åkte kvinnan till sjukhuset – men barnet hade redan dött i livmodern.

Nu har sjukhuset anmält sig själva till inspektionen för vård och omsorg. Deras bedömning är att barnet ”sannolikt överlevt om patienten lagts in direkt och man då startat förlossningen”.
– Det är en jättetragisk händelse och vi känner med familjen, vi jobbar nu med att utöka antalet vårdplatser, säger Jessica Wixell Callmer, tillförordnad verksamhetschef, till Aftonbladet.

”Barnet hade sannolikt överlevt om patienten lagts in direkt”

Publicerat av Aftonbladet den 11 juli 2016