Foto: SVT

Höga tittarsiffror för Stefan Löfven – efter talet om coronakrisen

Statsminister Stefan Löfven (S) talade till Sverige i coronakrisen.

Nu visar tittarsiffror att 3 miljoner tv-tittare knappade in SVT2 på söndagskvällen.

Det var 3 012 000 tv-tittare som valde SVT2 på söndagskvällen, enligt TT som hänvisar till MMS. Siffran inkluderar även ”Aktuellt” som sändes klockan 21.00, strax innan Löfvens tal. Tre miljoner tittare är en hög tittarsiffra jämfört med en ”vanlig” vecka för Aktuellt i SVT2. Som en jämförelse hade ”Aktuellt” 882 000 tittare på söndagen i förra veckan.

I MMS-mätningen ingår bara tittare som såg talet i SVT2, och inte på SVT Play. Talet visades även på andra nyhetssajter.

Löfven talade allvarsamt om coronakrisen i samhället, och vädjade bland annat till enskilda medborgares ansvar.

– Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, att skydda äldre och andra riskgrupper, sade Löfven bland annat.

Att Stefan Löfven fick tala i SVT förklarar kanalen med att det är en ”unik situation” och att talet efteråt analyserades i ”Agenda”.

”Vi befinner oss i extraordinärt nyhetsläge och våra redaktioner arbetar för högtryck med att leverera senaste nytt och saklig, förklarande journalistik till vår publik. Den roll SVT just nu spelar som samlande kraft och informationskälla för publik i alla åldrar går inte att ta miste på”, skriver SVT:s programbeställare Helena Olsson på kanalens hemsida.