Högre pension är målet – ”Tantpatrullen” samlas varje torsdag för att slåss

Att många äldre i Sverige inte klarar av att leva på sin låga pension är ett problem som debatterats i flera år. Men om ingen lyfter frågan på allvar så kommer ingenting att förändras. Därför valde några krutgummor att ta tag i saken själva. Tillsammans startade de ”Tantpatrullen” – en grupp som samlas utanför riksdagshuset för att slåss för Sveriges pensionärer.
– Det är egentligen inte vi i dag som ligger sämst till även om det är väldigt illa – det är de som kommer efter oss. Vi kämpar för att berätta hur det blir när du blir panschis, säger Marianne Eriksson, en av gruppens medlemmar till Expressen.

Tantpatrullen är en politiskt fristående organisation som startade sedan förra valrörelsen. Idag är medlemmarna cirka 300, alla utspridda i landet från norr till söder. Alla har de gemensamt att de är villiga att slåss för pensionsfrågan, därför samlas de som kan utanför riksdagshuset varje torsdag för att protestera. Vid starten för tre år sedan brukade de sittstrejka och göra flashmobs, men sedan märkte det att det gav mer att prata med folk de träffar på stan.

Tvingades sälja sommarstugan för att få bostadsbidrag

Flera av gruppens medlemmar är fattigpensionärer, till exempel  Eva Jalding, 73, som knappt får ut 13 000 i månaden. Evas favoritplats på jorden var sommarstugan som hon brukade måla på och bjuda över vännerna till, men den tvingades hon sälja för att få bostadstillägg och kunna betala sin lägenhet.
– Det stämmer att det stället var mitt hjärtebarn. Min sommarstuga hade jag målat och byggt själv, men det fanns inga alternativ för jag behövde bostadstillägget för att överleva. Jag använder nu de pengar jag har till att resa. För ingenting kommer bli bättre. Låter det provokativt, att jag reser för pengarna?, säger Eva när hon intervjuas av Expressen.

Det gör Tantpatrullen

Flera av de medlemmar i gruppen som inte är fattigpensionärer fruktar för att bli det, då sjukhusbesök och andra oförutsedda utgifter kostar mycket pengar. Och de tror att många kan känna igen sig. Syftet med att träffa människor utanför riksdagshuset varje torsdag är att informera andra och lyfta dfrågan så att något sker.
– Det är egentligen inte vi i dag som ligger sämst till även om det är väldigt illa – det är de som kommer efter oss. Vi kämpar för att berätta hur det blir när du blir panschis. Vi kommer hinna dö innan pensionsystemet förändras, säger medlemmen Marianne Eriksson till Expressen.

Vilka fantastiska krutgummor. Dela gärna för att hjälpa dem höja rösten för att Sveriges pensionärer ska få det bättre ställt.