Hollywoodikonen Jane Fonda, 81, gripen av polis – efter hyllningen till Greta Thunberg

Greta Thunberg har inspirerat en hel värld, såväl unga som kändisar.

81-åriga Hollywoodstjärnan Jane Fonda är en av alla som inspirerats av 16-åriga Gretas budskap.

Nu har Fonda gripits av polis i samband med en demonstration, rapporterar New York Times.

 

Den tvåfaldiga Oscarsvinnaren Jane Fonda greps utanför USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i Washington på fredagen. Hon var en av sexton personer som utan tillstånd demonstrerat utanför byggnaden, skriver New York Times.

Syftet med demonstrationen var att uppmärksamma klimatkrisen. 81-åriga Jane Fonda ska med Kapitolium i ryggen ha förklarat att hon ville visa solidaritet med andra unga klimataktivister som Greta Thunberg.

I ett klipp som cirkulerar i sociala medier syns Fonda stå på trappan till Kapitolium, omringad av poliser. Hon förs sedan bort i handfängsel.

Här grips Jane Fonda

Precis som Greta Thunberg valt att skolstrejka och sitta utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, planerar Jane Fonda att göra samma sak.

Trots att Fonda, som nu kan dömas för olaga demonstration, riskerar upp till 2 400 kronor i böter och upp till 90 dagar i fängelse, lovade hon att återvända att hålla sitt löfte och återvända till Kapitolium.

FOTO: Jordan Strauss/Invision/AP

Hyllar Greta Thunberg

Jane Fonda har genom åren inte varit rädd för att säga sin åsikt i brännheta politiska frågor.

I en intervju med Los Angeles Times berättar hon att det var just Greta Thunberg som inspirerade henne till att bli klimataktivist.

–  En av sakerna i Naomi Kleins nya bok ”On Fire: The (Burning) Case for a Green New Deal” som verkligen förändrade mitt liv var det hon skrev om Greta, säger Jane Fonda.

– Hon läste IPCC:s rapport och insåg att krisen är på väg rakt mot oss, som ett tåg, och tittade sig omkring och människor skötte sig inte. Det var ett sådant trauma för henne att hon slutade äta. Jag hade inte förstått att hon hade slutat äta och prata i nästan ett år, och det slog verkligen an en sträng hos mig.

Bildkälla: Youtube. Greta Thunberg under sitt omtalade tal i FN.

Vad tycker du om det här? Dela för att säga din åsikt.