Hot och våld ökar mot polisen – flera tvingas avstå från att ingripa: ”Inte tappat kontrollen”

Hoten mot poliser har blivit så pass grova och allvarliga att polisen i Göteborg menar att de inte längre vågar ingripa.

Nu har polisen tagit fram en säkerhetsgrupp som ska ta fram åtgärder för att öka tryggheten i arbetet som polis, rapporterar Tv4.

Bilderna, som är polisens egna, visar hur Polisen i Göteborg gör ett ingripande mot en mopedist som bryter mot trafikförordningen. På bara några sekunder har ett gäng på cirka 20 personer omringat polisen och uppträder hotfullt.

Foto: Polisen/TV4/TT

Situationen har upprört många och flera är oroliga för att polisen nu har tappat kontrollen.

Ari Stenman, säkerhetschef vid polisens nationella ledningsgrupp, säger att den här typen av frågor är den mest prioriterade just nu.

– Det här är oerhört allvarligt förstås. Och helt oacceptabelt att man beter sig på det här sättet mot våra kollegor. Den här utvecklingen medför förstås att vi måste jobba aktivt. Det här är en av våra mest prioriterade frågor i polisledningen just nu, säger Ari Stenman till Tv4.

”Backar aldrig”

Men han håller inte med om att polisen har tappat kontrollen.

– Vi tvingas ibland, i den här typen av situationer, backa för tillfället av taktiska skäl. Men vi återkommer och vi kommer aldrig backa i den här situationen, säger han till Tv4.

Trots det larmar hans kollegor om så pass hotfulla situationer att polisen själva ibland inte vågar ingripa.

”Jobbar med åtgärder”

Ari Stenman menar att det blivit såhär på grund av att den organiserade kriminaliteten blir allt mer hänsynslös mot sin omgivning. Lösningen på det tror Ari är fler poliser ute på gatorna i de utsatta områdena.

– Men vi måste också vidta andra åtgärder. Vi jobbar hårt med säkerheten och från och med den 1 september har polismyndigheten en ny säkerhetsavdelning som jag ansvarar för. Där har vi ett projekt som pågår och jobbar med ett 20-tal åtgärder för att komma till rätta med det här, säger Ari Stenman, säkerhetschef vid polisens nationella ledningsgrupp till Tv4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required