Hovets krisbesked: Kungen och kronprinsessan hålls isär

Det är coronatider inte bara i Sverige men också hela världen.

Detta gör att hovet tvingats ta till ett beslut för kungafamiljens kommande evenemang.

För bara en tid sedan, ställdes kronprinsessan Victorias namnsdagsfirande in på grund av coronaviruset.

I ett pressmeddelande skrev hovet mer om bakgrunden till beslutet.

”Av hänsyn till allmänheten, som vid firandet brukar samlas på en begränsad yta med viss trängsel, och utifrån Folkhälsomyndighetens riskbedömning avseende det nya coronaviruset, har Kungl. Hovstaterna och Försvarsmakten fattat beslut om att i år inställa ceremonin”, skrev hovet då i ett pressmeddelandet.

View this post on Instagram

🇯🇵 I dag närvarade Kungen och Kronprinsessan när den 126:e Kejsaren av Japan officiellt tillträdde Krysantemumtronen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Det nya Kejsarparet, Kejsar Naruhito och Kejsarinnan Masako, har efterträtt Kejsar Akihito och Kejsarinnan Michiko, som i maj abdikerade av hälsoskäl. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Kejsar Naruhitos tronbestigningsceremonier består av en rad olika ceremonier som hålls under året. Vissa av dessa är statsceremonier och andra av mer religiös art. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Dagens ceremoni, kallad ”Sokuirei-Seiden-no-Gi”, var en statsceremoni under vilken Kejsaren officiellt tillkännagav för utländska och inhemska gäster att han bestigit tronen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Under kvällen närvarade Kungen och Kronprinsessan tillsammans med andra utländska gäster vid en hovbankett, ”Kyoen-no-Gi”, under Kejsarparets värdskap i det Kejserliga palatset. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Under dagens högtidliga tillställningar bar Kungen Japans högsta orden: Kejserliga Krysantemumorden i kedja. Kronprinsessan bar, i band över bröstet, storkorset av samma orden. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tronskiftet har även inneburit att man gått in i en ny period i den japanska tideräkningen. Den nya perioden kallas "Reiwa”, vilket ungefär betyder harmoni. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: SPA (1 och 2), Hiromi Johansson/Sveriges ambassad i Tokyo (3) och Imperial Household Agency (4)

A post shared by Kungahuset (@kungahuset) on

Ändrade riktlinjer för kungafamiljen

Nu kommer hovet med nytt besked kring ändrade och uppdaterad handlingsplan, skriver Svensk dam.

• Alla planerade program kommer successivt att omprövas utifrån risker och förutsättningar.

• Kungen och Kronprinsessan kommer, när så är möjligt, att genomföra programpunkter separat snarare än gemensamt.

• Stor restriktivitet kommer att råda vad gäller Kungafamiljens resor.

• Arrangörer som väljer att flytta fram evenemang där kungligt deltagande är planerat kommer att mötas av förståelse för detta. Hovet kommer i dessa fall att så långt som möjligt tillmötesgå önskan om kunglig närvaro vid senare tillfälle.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kungen och kronprinsessan får inte resa tillsammans

Sedan tidigare har hovet beslutat att kungen och Victoria aldrig ska flyga på samma flygplan. Detta för att inte riskera att både regenten och tronpretendenten förolyckas samtidigt.

Om huruvida andra evenemang blir inställda, kommer beslutas allteftersom.

– Vi följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och Covid-19 kontinuerligt och detta är de övergripande förändringar i kungafamiljens arbete som nu är aktuella på grund av detta, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Hoppas att allting ordnar sig och att kungafamiljen mår bra! Vad tycker ni om hovets beslut?