Hovrätten sänker straffet för mannen som förgrep sig på en liten flicka.

Tingsrätten i  nedrenorrland dömde en 60-årig man till tre år och sex månaders fängelse för att vid flera tillfällen ha tagit en 8-årig flicka på brösten och slickat henne mellan benen. Nu sänker hovrätten straffet. Anledningen är att de bedömer att övergreppet skedde så kort tid att det inte kan klassas som våldtäkt.

Mannen som 2014 begick övergreppen vid två tillfällen har befunnits skyldig till övergrepp mot barn i flera fall och ofredande i flera andra fall, skriver Metro.

Tingsrätten dömde till fängelse i tre år och sex månader. Men hovrätten sänker nu straffet eftersom att övergreppen inte pågick i tillräckligt lång tid.

Enligt hovrätten på gick det första övergreppet i cirka 1 minut och det andra i cirka 20 sekunder. Vid båda tillfällena slickade mannen flickan mellan benen.

”Med hänsyn till att det inte är utrett att den pågått under längre tid än några sekunder inte sådan att den med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”. Skriver hovrätten.

Därför ändrar hovrätten tingsrättens dom till ett fall av våldtäkt mot barn och det andra fallet som sexuellt övergrepp mot barn.

Mannen döms istället till 2 år och 6 månaders fängelse och 195 000 kr i skadestånd till offret.

 

Läs mer om...