Hund gick till attack mot lille Liam – lämnades med svåra ärr i ansiktet: ”Trodde han skulle dö”

Det var en dag förra året som det värsta tänkbara inträffade när Louise Dahlberg hälsade på hemma hos en bekant.

I barnvagnen låg den sex veckor gamla sonen Liam.

Plötsligt gick den bekantes hund till attack mot barnvagnen. Och därefter följde några sekunder av terror som satt spår än i dag.

Det var den 24 maj förra året som Louise Dahlberg från Kristinehamn var ute på promenad med sonen Liam i barnvagnen, som då var sex veckor gammal.

Louise och Liam var påväg för att hälsa på hemma hos en bekant. Väl framme så satt de ute på husets altan. Inne i huset hade den bekante låst in sin hund, en rottweiler, just för att den inte var att lita på.

Rottweiler
En hund av rasen Rottweiler. Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Men plötsligt så lyckades hunden öppna ytterdörren och sprang genast fram mot barnvagnen och började att hugga mot lille Liams huvud.

– Jag trodde han skulle dö. Det fanns ingen annan tanke, säger Louise Dahlberg till Newsner.

Sekunderna som följde bestod av en fruktansvärd kamp mot den stora rottweilern. Både Louise och den boende i huset försökte att slita bort den från vagnen.

– Jag låg på golvet några gånger och fick några hugg i armen. Men till slut så lyckades vi få bort hunden en sekund så att jag kunde ta upp Liam och springa in i huset, säger Louise.

Ambulans tillkallades direkt och kort därpå konstaterades det att Liam behövde flygas med helikopter till Örebro för operation. Där fick familjen tillbringa två nätter.

Liam
Liam efter hundattacken. Foto: Privat

Liam hade fått svåra skador i ansiktet och huvudet.

– Han hade fått två punkthål i båda tinningarna som han fick sy. Han fick också sy båda kinderna, varav högerkinden hade flikat upp sig som en trekant. Det var nästan som ett stort hål i ansiktet och blod överallt.

Nu, snart ett år efter den hemska händelsen, så mår Liam bra. Dock har han bestående ärr från huggen.

– I dag mår han bra och han verkar inte komma ihåg något av det heller, säger Louise.

Liam och mamma Louise.
Liam och mamma Louise. Foto: Privat

Spåren från händelsen sitter kvar

För Louise del så har resan mot återhämtning troligtvis varit svårare, åtminstone mentalt.

– Det har varit tufft det här året, men jag jobbar på det, säger Louise.

Hon påminns ofta om händelsen och har än i dag svårt för större hundar.

– Jag har gått omvägar när jag varit ute med barnvagnen och stött på vissa hundar. Är det större hundar går jag omvägar, men är det mindre så går det bra.

Efter det som hände så har Louise Dahlberg och sambon Per Strandberg valt att bryta kontakten med ägaren av rottweilern. Louise och Per menar att ägaren till hunden inte tagit sitt ansvar för att uppfostra den ordentligt. De anser att hunden bör avlivas då det finns risk för att andra kan komma till skada.

Liam
Liam och pappa Per Strandberg. Foto: Privat

”Vi är förbannade”

De har polisanmält händelsen och dessutom gjort en anmälan till Länsstyrelsen. Dock har ärendena lagts ner.

– Vi är förbannade. Vi får ingen rättvisa för vår son. Hunden är kvar. Vi undviker vissa delar av stan efter det här, jag har sett hunden en gång efteråt och jag har nog aldrig fått så ont i magen, säger Louise.

Vill se skärpta krav på hundägare

Nu vill Liams föräldrar se en lagändring. Louise och Per menar att det borde vara skärpta krav för den som vill skaffa hund.

– Det borde vara svårare att skaffa hund tycker vi. Det ska vara skärpta regler och kanske mer kontroller av hundägare. Så att man har koll på vad hundägarna vet vad de gör, så att det inte blir så här, säger Louise Dahlberg till Newsner.

Liam
Liams skador har läkt men än har han några ärr kvar. Foto: Privat

Vilken fruktansvärd situation att bli utsatt för… Men skönt att Liam tycks må bra i dag trots det som hände. All styrka till familjen!