Hundar lämnas i stekheta bilar – viktiga uppmaningen i vämeböljan: ”Skaffar man hund har man ett ansvar”

Varje år slår sommarvärmen till med full kraft.

Det innebär inte bara konsekvenser för oss människor, men för våra djur också.

Nu vill svenska kennelklubben varna för att lämna våra fyrbenta vänner i stekheta bilar.

– Skaffar man hund har man ett ansvar att se till att den inte utsätts för lidande, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben till Aftonbladet.

Sommaren är underbar med längre, ljusare dagar med semesterledighet och skoj.

Men för våra djur innebär det också en årstid där det är extra viktigt att bli omhändertagen för att skydda sig från solen.

Trots att det är en självklarhet att skydda djuren från värme, syns varje år hundar sitta ensamma i stekheta bilar på parkeringar.

Nu vill svenska kennelklubben se krafttag och få fler människor att förstå allvaret.

– Man tycker att alla borde veta hur farligt det är att lämna hunden i bilen vid det här laget. Men det tillkommer hela tiden nya hundägare – särskilt de sista åren – och alla är inte så pålästa, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben (SKK) till Aftonbladet.

Enligt en undersökning som SKK har gjort, visar att temperaturen inne i en bil stiger snabbt till över 50 grader under en genomsnittligt varm sommardag.

Andra mätningar, bland annat från försäkringsbolaget If, har visat på temperaturer över 80 grader i bilar som stått några timmar i gassande solsken.

– Hundar kan bara reglera sin temperatur via tassarna och genom att flåsa. Det blir snabbt extremt varmt och den stress som då uppkommer kan leda till att hunden till och med dör. Slöhet, hässjande och passivitet kan betyda att det är fara å färde och det kan gå utför väldigt fort, säger Rosenberg.

Hund i varm bil
Foto: Shutterstock

Straffbart att lämna hund

När temperaturen stiger så snabbt kan det ge förödande konsekvenser.

Vid 42–43 graders temperatur kan hunden bli medvetslös och dö.

Och det behöver inte ta lång tid för att bilen ska bli såpass varm.

Det räcker med 20 till 50 minuter i en varm bil för att en hund ska få dödliga skador.

– Man är skyldig enligt lag att se till att man inte utsätter sina djur för lidande och fara. Oavsett om man agerat oaktsamt eller ouppsåtligt kan det vara ett brott att lämna sitt djur i en varm bil, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinärenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Kennelklubben säger att det inte räcker med att dra ner rutan i bilen för att en hund ska klara sig i värmen.

En hund bör därför lämnas hemma och inte heller satt utanför mataffären om det är där djurägaren befinner sig.

Så viktigt att lyfta fram detta! Sprid gärna detta vidare i sommarvärmen!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);