Hunden Caesar blev ”Båtsman” med hela svenska folket – här är historien om Sveriges mest folkkära tv-hund

Astrid Lindgrens Tv-serie ”Vi på Saltkråkan” blev snabbt en favorit i de svenska folkhemmen och skådespelarna likaså.

Bland annat tog Maria Johansson Sverige med storm som kavata Tjorven som kom med upptåg efter upptåg. En annan som gjorde ordentligt avtryck var vackra Louise Edlind Friberg som blev ”Saltkråkan-Malin” med hela svenska folket. Och för att inte tala om den muttrande Farbror Melker, som var en skräddarsydd roll till Torsten Lilliecrona.

Alla har de fått sin beskärda del av berömmelsen.

Men man får inte glömma seriens fyrbenta stjärna  – den stora Sankt bernhardshunden Båtsman som är Tjorvens följeslagare genom seriens alla säsonger. Vem var han och vad hände när serien var över?

Enligt boken ”Från snickerboa till villa villekulla, Astrid Lindgrens filmvärld” hette hunden som spelade Båtsman egentligen Caesar och var, som nämnt ovan, av rasen Sankt bernhard.

Rasen är ursprungligen från Schweiz som är känd för att vara en trygg och vänlig sällskapshund, vilket passade perfekt under en tv-inspelning med ett gäng barn. 

Båtsman och Tjorven. Foto: Jan Collsiöö, TT.

Gömde fisk i fickorna

Till en början var det halvknepigt för filmteamet att få Båtsman att följa efter Tjorven, men snart löste man det med att lägga torkad fisk i Tjorvens fickor. Något som helt klart föll den hungriga hunden på 90 kilo i smaken.

Med tiden blev Båtsman väldigt trogen sin Tjorven. Och i hela åtta säsonger följdes de åt genom sommaridyllen. Alltid med ett nytt äventyr runt knuten bland annat skattjakter, sälräddning, fisknätstjuvar och mycket annat. Alltid med lika delar glädje och sorg.

”Tjorven, Båtsman och Moses”

Som mest minns man kanske Båtsman från långfilmen ”Tjorven, Båtsman och Moses” när han får skulden för att ha dödat Pelles kanin och för att ha skadat ett får så illa att Tjorvens pappa bestämmer sig för att döda honom. Till Tjorvens stora förtvivlan, såklart.

Som tur är får lilla Stina syn på räven, som är den riktiga banditen och Båtsman får då lufsa vidare på ön.

Ett fotografi på Caesar

I Facebookgruppen ”Föreningen för onödiga kunskaper” delar många med sig av egna anekdoter om Båtsman, eller Caesar som hunden hette till vardags.

Båtsman. Här tillsammans med Skrollan. Foto: Jan Collsiöö, TT.

”Var hemvårdsbiträde hos hundens ägarinna på 1970-talet. Hon umgicks fortfarande med sin väninna, Astrid Lindgren, som bodde något kvarter bort”, skriver en person.

”Finns/Fanns ett öde hus med alla saker kvar.Allt från mat i kylen och jättefina prydnadssaker och ett fotografi på Ceasar.Damen som bodde där blev gammal och hamnade på hem. Minns dock ej vad som hände med hunden”, skriver en annan.

Även här diskuteras vad som låg i Tjorvens fickor för att få Båtsman att följa efter. Köttbullar har någon hört, torkad fisk säger en annan bestämt.

Ledde till vårdnadstvist

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hunden ha lånats ut till film-teamet av en familj i Östergötland. Men under tiden serien spelades in ska hunden ha bytt ägare och flyttat hem till trädgårdsmästaren David Kristiansson i Hässelby. Han sägs ha haft en skylt utanför handelsträdgården där han varnade för hunden Caesar.

Men när filmerna sedan var inspelade blev det en vårdnadstvist mellan den första och den nya ägaren som togs hela vägen till tingsrätten. Något Stephen Lindholm som spelar Pelle i serien även berättar om i boken ”Från snickerboa till villa villekulla, Astrid Lindgrens filmvärld”.

”Båtsman blev på grund av sin berömmelse föremål för en tvist som slutade i tingsrätten. Den förste ägaren, en kvinna, sa att hon i själva verket aldrig hade gett bort sin hund, bara lånat ut den. Den forna ägaren vann”, minns Stephen Lindholm i boken.

Tack för alla minnen och oförglömliga stunder från Saltkråkan. Vi saknar verkligen Båtsman i rutan.

Dela gärna artikeln så att fler få ta del av Båtsmans liv.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);