Hunden Fiffi skrämdes av fyrverkerier och försvann – nu vädjar förkrossade ägarna till allmänheten om hjälp

Hunden Fiffi skrämdes av nyårsraketerna och försvann i natten. Fallet har engagerat hundratals men ännu är hunden inte hittad.

– Nu spelar det ingen roll längre. Vi vill bara ha hem henne, oavsett skick, säger husse Tomas.

Det var på nyårsafton som Tomas Ryen från Karlstad skulle ta ut hundarna på en sista promenad innan läggdags.

Men precis när Tomas och sambon Alexandra öppnade dörren smällde en raket på himlen och Fiffi sprang för sitt liv.

 – Man har ju sina rutiner, vi öppnade dörren och skulle sätta på halsbandet. Men innan det åkte på så small det till och hon sprang i väg, säger Tomas till Newsner.

Fiffi sprang snabbare än någonsin och Tomas sprang efter.

 – Jag har aldrig sett henne så. Det gick verkligen från noll till hundra. Jag sprang efter i en kilometer men hann inte ifatt henne, berättar han.

Tomas föräldrar bor en kilometer därifrån så förhoppningen var att hon sprungit dit.

 – Men det var flera fyrverkerier på vägen så i efterhand förstår man ju att hon inte sprang mot smällarna, säger Tomas.

Delade händelsen på Facebook

Fiffi har tidigare inte visat några tecken på rädsla för fyrverkerier. Men under nyårsafton 2021 märkte de att hon var lite på sin vakt.

 – De började skjuta fyrverkerier redan vid lunch och hon skällde lite och backade in under bordet någon gång, men det tänkte vi inte speciellt mycket på förrän efteråt, säger Tomas.

Paret skrev om Fiffis försvinnande i ett inlägg på Facebook.

”Hjälp!Vår mops Fiffi (ljusbeige och enögd) sprang bort från vårt hem strax före nyårstolvslaget.Vi bor på Stabbläggarvägen 22 och hon sprang från huset över allmänningen mot Grava-hållet. Hon var mycket rädd när hon försvann.Fiffi är en jättesnäll hund. Det kan hända att hon lyssnar mer till ordet ”mat” än sitt egna namn.Om någon ser henne vill jag att ni kontaktar mig på 0721831152 eller min sambo Tomas på 0703706733. Hjälp! Mopsen Fiffi försvunnen!Uppdatering 2022-01-02 kl 20:00. Nu har det gått över 44 timmar sedan Fiffi försvann.”

Försvunnen i flera dygn

Nu har Fiffi varit borta i tre dygn och hittills har inte ett spår synts till från den lilla hunden.

Trots det är det många som är ute och letar efter henne.

 – Vi pratar alltså hundratals människor och hundar som är ute och letar efter henne. Det är precis som om det vore en människa som är försvunnen. Vi är så tacksamma, säger han.

Men att hon inte synts till ännu grämer honom.

 – Det är inte säkert att hon lever längre. Men om hon nu gör det så ligger hon förmodligen och trycker någonstans. Och så länge vi inte har hittat henne död så lever hon, så är det, säger Tomas.

”Griper efter varje halmstrå”

Enligt Tomas är det många som hör av sig med tips och råd, bland annat olika medium. Och även om han kanske inte tror på sådant till vardags så gör han det nu.

 – När det blir ett sådant här extremläge, ja då griper man efter varje halmstrå, säger Tomas.

Förutom sökhundar, mat som ligger ute och eftersök i närområdet så flyger drönare runt i skog och mark för att försöka hitta lilla Fiffi.

 – Om inte drönarna hittar något så har folk erbjudit sig att dra ihop en skallgång. Det är människor överallt som är villiga att hjälpa till, var man än går stöter man på folk som letar efter en mops. Oavsett om man går i ett avlägset skogsparti eller någon annanstans så möter man människor som letar efter Fiffi, det är väldigt fint, säger Tomas.

Men det finns några saker att förhålla sig till, så att Fiffi inte ska bli mer skrämd än vad hon redan är.

Tomas och sambon Alexandra skriver skriver om det på Facebook.

”Drönarpiloterna har anlänt och kommer snart starta sökandet. Skulle uppskatta om så många som möjligt bidrar till att sökförutsättningarna för drönarna blir optimala. Det vi önskar är att det INTE SKA VARA FÖR MYCKET RÖRELSE i skog, på ängar samt längs efter vattendrag. Detta för att det ska vara så lugnt som möjligt för Fiffi och öka sannolikheten till att hon rör på sig och inte gömmer sig.För att minska stressen för Fiffi ber vi alla att inte ropa efter henne, inte jaga henne om ni ser henne, inte försöka fånga henne själva. Vad jag fått till mig är att hundar snabbt blir förvildade när de flytt och varit ute så pass länge i naturen. Lägg heller inte ut mat på olika platser.Hör av er om ni har konkreta tips.Jag återkommer senare om hur sökandet går samt om vi behöver någon specifik hjälp.Direkt Fiffi hittas så skriver jag det som uppdatering i tråden.Återigen tack till alla som hjälper till, stötar och kommer med goda råd!”, skriver dem i inlägget.

”Vill ha hem henne”

Tomas känner inget agg mot de som firade nyår och avfyrade fyrverkerierna.

 – Jag har fått frågan om vad jag tycker om fyrverkerierna och jag förstår att man vill väcka lite debatt. Men det är jättesvårt att säga, jag har också skjutit raketer och firat nyår. Men då på tolvslaget, inte från lunch fram ill midnatt, säger han.

Ja, ännu lever Tomas och sambon Alexandra på hoppet om att Fiffi ska hittas vid liv. Och vädjar till allmänheten att fortsätta leta och höra av sig till dem om man hittar deras älskade hund.

– Det spelar ingen roll längre, nu vill vi bara ha hem henne, oavsett skick, säger Tomas till Newsner.

Våra tankar går till Tomas, Alexandra. Hoppas att Fiffi hittar hem igen.

Sprid gärna artikeln så att fler håller utkik efter Fiffi.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required