Hunden Pelle fick svårt att andas med nekades vård hos veterinär – dog i bilen: ”Måste få ett slut”

I söndags blev chihuahuan Pelle svårt sjuk och kämpade för att andas. Matte Teresia Olander, från Gagnef, sökte vård i timmar men nekades överallt.

Nu ryter hon ifrån mot djursjukhusen.

I förra veckan insjuknade Teresia Olanders chihuahua i Kennelsjukan, som enligt Agria djurförsäkring, är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom och orsakas av fler olika sorters smittämnen, de vanligaste är hundens parainfluensavirus typ-2 (CPiV-2) och hundens respiratoriska coronavirus (CRCoV).

Sjukdomen går oftast över av sig själv. Men för chihuahuan Pelle blev tillståndet värre och värre.

Fyra dagar efter första symptom fick Pelle svårt att andas och läget var akut.

Foto: Privat

Teresia började ringa runt till veterinärer och djursjukhus men nekades gång på gång. Alla hade sina anledningar.

– Först ringde jag till Anicura Falu djursjukhus men där nekades jag för att det är så smittosamt. Sedan ringde jag till distriktveterinär i Mora och Hedemora men de var ute på uppdrag och de enda de kunde erbjuda var avlivning i bilen. Sedan ringde jag till Uppsala men de stängde klockan 22.00 och sa att jag inte skulle hinna, eftersom klockan nu var 21.00, berättar Teresia för Newsner.

Teresia har gratis sjukvårdsrådgivning via sin försäkring och hade bokat in ett samtal till 21.30. Där fick hon informationen att hon visst kunde åka till Uppsala.

– Efter att de pratat med Uppsala fick jag tydligen åka dit helt plötsligt? Som om det var skillnad på folk och folk, berättar Teresia.

”Var blå om tungan”

Vid den tidpunkten var Pelle svårt sjuk men Teresia och hennes dotter levde på hoppet och satte sig i bilen för att köra mot Uppsala.

– När vi hade kommit till Borlänge såg jag att Pelle var alldeles blå om tungan och sa till min dotter att vi inte kommer hinna, men hon sa att vi skulle köra på, berättar teresia och tillägger:

– Vi hann till Säter, sedan tog han sitt sista andetag och dog i bilen.

Efter incidenten har Teresia haft svårt att sova och hon har ytterligare hundar som smittats av viruset.

Men det som grämer henne mest är att Pelle inte fick den vård han behövde.

– Det är fruktansvärt. Vi betalar oerhörda pengar till försäkringsbolag men kan inte utnyttja vården. Då kan man lägga ned att betala försäkringar på djur över huvud taget om inte vården fungerar. Det måste finnas ett akutnummer man kan ringa där man blir lotsad till rätt hjälp, man ska inte behöva sitta själv i timmar och ringa runt. De timmarna kan vara avgörande för att rädda liv, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det enda de kunde erbjuda mig var avlivning i bilen. Jag kan inte förstå det? Kennelhosta har funnits jag vet inte hur länge, och man kan inte få vård för att det smittar.

”Sjukvården måste bli bättre”

Teresia hoppas att inget mer djur råkar ut för någonting liknande och uppmanar andra djurägare att sätta ned foten och skapa debatt.

– Sjukvården för våra djur måste bli bättre. Våra djur är berättigad vård, då ska de få det. Men var har utvecklingen tagit vägen? Den har gått bakåt, det blir bara sämre och sämre. Det här måste få ett slut, är inte våra djur mer värda än så här?

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required