Hunden Saga föll ihop i sitt eget blod och dog tre dagar senare – misstänker norska hundsmittan

På tre dagar förvandlades energiska och pigga Saga till att inte orka stå upp på benen.

I hemmet föll Saga ihop, nerblodad och kämpande med svåra diaréer och smärta.

Efter tre dagars kamp somnade hon in. Nu vill hennes husse Serafim Lauritzen uppmärksamma andra för sjukdomen, som de misstänker är hundsmittan som sprids i Norge.

– Vi är inte säkra och vi kan aldrig bli. Men jag är övertygad om att det som hände Saga är det som hänt i Norge, säger Serafim till Newsner.

På ett kort ögonblick kan hela livet förändras.

För Serafim Lauritzen och hans sambo Sabina Wall förändrades hela deras tillvaro på bara några dagar.

Deras älskade hund Saga gick från att vara energisk och umgås livligt med sin familj, till att kämpa med svåra diaréer och blod som kom ur hennes kropp.

Saga var bara två och ett halvt år. Hennes första tid i livet hade spenderats med husse Serafim till hans träffade sin partner Sabina.

– Hon var världens snällaste hund. Har aldrig mött en snällare hund än henne. Hon trodde alltid det bästa om alla, var nyfiken och glad. Så lojal att jag kunde inte gå en meter utan att hon gick efter mig. Därför tog det inte lång tid för oss att förstå att någonting var fel, då hon annars var så energisk, berättar han för Newsner.

Saga började plötsligt må allt sämre. Serafim som visste att Saga ibland kunde ha diarré när de bytte foder, trodde att så var fallet när han gick ut med Saga på promenad.

Men det gick aldrig över.

Posted by Sabina Wall on Sunday, 8 September 2019

Dagen efter hon fått diarré slutade hon att dricka och äta. Den annars glada Saga började dra sig undan allt mer.

– Hon orkade allt mindre och la sig bara ner och flämtade. Vi tvingades gå ut med henne var tionde minut då rent blod började komma ur henne. Då åkte vi in till veterinären och hon fick dropp. Saga började skina upp och de röntgade henne utan några spår på inre blödningar. Det fanns heller ingenting anmärkningsvärt i hennes mage, säger Serafim.

Tempen täcktes av blod – veterinär brydde sig inte

När veterinären skulle ta tempen på Saga täcktes den helt av blod. Men veterinären tycktes inte reagera.

– Hon spydde rent blod framför henne. De sa bara att de förstod att det var jobbigt att se och uppleva men ingenting mer. Vi skickades hem men redan utanför parkeringen ramlade hon ihop och blod bara rann ur henne. Jag sprang in till veterinären igen och bad henne att kolla, men hon sa bara att hon inte kunde lämna kliniken. Inte ens för två minuter.

Veterinären fortsatte berätta för Serafim att de förstod men att det fanns ingenting att göra. De hänvisade då till att familjen redan fått en veterinärstid dagen efter för Saga. Någon möjlighet att ha Saga över natten, kunde de inte hjälpa dem med, berättar Serafim.

– Jag var så less på att bråka och munhuggas. Hon sa bara att jag skulle ringa om det skulle försämras. Efter tio minuter började hon snubbla på sina egna ben. Hon brukade alltid vara mer en hund som gick ut med mig än tvärtom. Men jag fick kämpa, hon föll ständigt ihop. Jag ringde veterinären men de fortsatte hänvisa till veterinärstiden dagen efter. Jag bar henne hem och blev helt täckt av blod från henne.

Efter veterinärsbesöket gick det stadigt utför.

Posted by Sabina Wall on Sunday, 8 September 2019

Låg döende på badrumsgolvet kämpandes för sitt liv

Saga tvingades i vatten för att inte torka ut och fick mat, men för varje sekund som gick tycktes hon tyna bort allt mer. Då hade hon också magrat allt mer.

Den natten vakade Serafim vid sin älskade Sagas sida. Det var först på tidig morgon som han somnade och väcktes av en stank av blod i lägenheten.

– Det stank, det var som en ren brottsplats. Jag tänkte att nu ligger hon död någonstans. Jag fann henne i badrummet och torkade bort allt blod så inte barnen skulle få se när de vaknade.

Barnen tycktes inse vad som höll på att hända.

De samlades runt sin älskade familjemedlem medan tårarna rann och ett par sista pussar och kramar fick Saga innan det var dags för skolan.

Livet som en gång hade sprudlat i Saga försvann för varje sekund som gick.

Posted by Sabina Wall on Sunday, 8 September 2019

”Rann konstant blod från henne” – då tvingades husse avliva henne

Då tvingades Serafim ringa veterinärskliniken och be om att få komma och avliva henne.

– Jag fick bära henne dit. Det rann konstant blod från henne när jag satte henne i bilen. Hon började försvinna redan i bilen. Varenda minut som hon levde var ett plågeri. Hos veterinären säckade hon ihop på golvet. Den nya veterinären såg direkt att hon led och hon började ge Saga medicinerna. Hon hann inte ge henne alla innan Saga redan var borta. Då bara lade jag mig ner och skrek och grät.

Det var efter det uppdagades kring den norska hundsmittan som Serafim och Sabina delade med sig av sin historia på sociala medier. De förtydligar att de inte kan med säkerhet veta att Saga har drabbats av samma sjukdom, men de kan inte utesluta det.

– Vi är inte säkra och vi kan aldrig bli. Men jag är övertygad om att det som hände Saga är det som hänt i Norge. Jag tror att hon är en av de drabbade. Det gjordes inga prover under veterinärbesöket, vilket jag tyckte var konstigt då. Märker ni som hundägare att era hundar har samma symtom sök hjälp. Låt inte veterinärer komma undan om de inte vill hjälpa er, säger Serafim och fortsätter:

– Delningar eller gillningar får inte vår älskade Saga tillbaka men det är viktigt att det uppmärksammas och att detta kan upptäckas.

Nu har det gått drygt fyra månader sedan Saga gick bort. Nu hedrar vi hennes minne genom att sprida hennes viktiga historia vidare. Vila i frid!