Tv-kända hunden Signe lugnar skärrade trafikanter – nu hyllas hon som hjälte: ”Är fantastisk”

Bärgar-Berra, känd från programmet ”Vägens hjältar”, hjälper trafikanter i nöd.

Vid sin sida har han fyrbenta kollegan Bärgar-Signe, en dvärgschnauzer med stort hjärta som har en lugnande inverkan på skärrade människor i trafiken, skriver Aftonbladet.

64-årige Bertil Silwing har gjort sig känd som Bärgar-Berra i succéserien ”Vägens hjältar”. I hela 13 säsonger har tittarna fått följa Berra och hans kollegor när de rycker ut vid olyckor och annat strul i Stockholmstrafiken.

Bärgar-Signe lugnar trafikanter

Men det är inte bara människor som blir superhjältar i trafiken. Bärgar-Berras hund, fyraåriga dvärgschnauzer Signe, gör stor nytta ute i trafiken.

Foto: Privat

Medan Bärgar-Berra sköter det praktiska tar Signe hand om människorna som drabbats.

– Jag minns en gång, det var en dam som satt i baksätet på en krockad bil och väntade på ambulansen. Hon var väldigt chockad, och frågade om inte han med hunden skulle komma. Och rätt som det var så dök ju jag upp och då satte jag Signe i hennes knä. Det lugnade henne jättemycket, säger Berra till Newsner.

En annan gång var hon med och lugnade barn

– En gång när vi skulle ut på jobb på Ingarö hände en olycka precis framför oss. Bilen åkte av vägen och låg i diket. Det var barn i bilen och i väntan på räddningstjänsten satte jag in Signe i baksätet hos dem så att de fick klappa. , berättar Berra.

När räddningstjänsten anlände tog de hand om familjen och berra och Signe körde vidare. Men dagen efter fick Berra ett sms från pappan i familjen.

– Han skrev att Signe hade gjort otrolig nytta. Krocken hade blivit en bisak för barnen. Att få klappa Signe var det stora. Det var kul feedback att få.

Hyllas som hjälte

Enligt Bärgar-Berra behöver det inte vara stora tragedier för att Signe ska vara till hjälp.

– Det kan vara en sådan grej som ett motorstopp bara, då brukar jag säga hoppa in i min bil och klappa hunden. Bara det kan göra att man känner sig lite lugnare, säger han.

Signe har varit med i bärgningsbilen sedan hon var 12 veckor gammal och älskar det.

– Hon älskar att jobba och är väldigt bra med människor. Hon är fantastisk, lugn och trygg i sig själv. Och så fort någon går in i bilen ska hon sitta i knäet och vill dem inte ha henne i knäet sitter hon bredvid tills hon får sitta i knäet. Jag vet inte hur hon gör, men det slutar alltid med att hon sitter i knäet hos någon och bli klappad, säger Berra.

Nu är Signe nominerad till Svenska hjältar och Bärgar-Berra är stolt över att Signe gjort sådant avtryck hos människor.

– Jag tycker att det är jättehäftigt, hon gör ju en stor insats men jag har nog aldrig förstått hur viktig hon är för andra.

Foto: Privat

Men det är inte bara för trafikanterna ute på vägarna som Signe har en stor roll. Förutom att vara Berras kollega är hon också hans bästa vän.

– Vi lever i symbios. Hon är min allra bästa kompis. Det spelar ingen roll vad jag har varit med om, jag pratar alltid med henne. Jag vet inte om hon förstår, men det verkar ju faktiskt så. Vi finns där för varandra hela tiden, säger han.

På midsommar fick Signe valpar, Berra behöll en av dem. En liten Ragnhild som också är med i bilen ibland. Tanken är att hon ska få följa med på heltid när hon vuxit till sig lite.

– Hon är med ibland nu också, men hon är lite valpig fortfarande. Men i framtiden kommer hon att vara med.

Signe, vilken hund. Nu ser vi till att hylla henne ordentligt för sin insats i trafiken.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required