Hundratals svenska studenter festade i samma tält – trots risk för smittspridning: ”Inte problematiskt”

Höstterminen är igång och runt om i Sverige arrangeras insparksfester för årets förstaårs-studenter, Aftonbladet.

På en av Kungliga tekniska högskolans insparksfester partajade 200 studenter under ett och samma partytält, trots coronapandemin och risk för smittspridning, rapporterar Aftonbladet.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ Shutterstock

Kungliga tekniska högskolan har godkänt 74 ansökningar om sammankomster i deras lokaler inför höstterminens start. Villkoret är att max 50 personer får delta vid varje enskild insparksfest där alkoholservering bedrivs, rapporterar Aftonbladet.

Trots det har en studentförening på högskolan byggt upp ett partytält där hundratals studenter har festat samtidigt.

Följt rekommendationerna

Enligt ett mejl till Aftonbladet skriver kårordförande Charley Jönsson, studentkårens mottagningssamordnare Johan Hamredahl och föreningens mottagningsansvarige David Rothman, att man inte behövt söka tillstånd av KTH då det inte är dess mark, men att lärosätet varit inkopplat i processen.

– De har varit medvetna om alla planerade aktiviteter som hålls där. Man har även diskuterat med KTH:s väktare kring vilket stöd studenterna kan få vid aktiviteter som hålls där.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man avstår från stora sammanhang och fester under pandemin. Trots det väljer studentkåren, som på sin hemsida skriver att allt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att arrangera den stora festen.

Men studentkåren står fast vid att festen arrangerats efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring både mat och dryck på restauranger och krogar.

De har haft avstånd mellan bordssällskap och sittande förtäring, de har också haft personal på plats som genomfört Stockholm stads utbildning för ansvarsfull alkoholservering, det för att kunna garantera att servering sker på ett säkert sätt.

”Inte problematiskt”

Trots att fyra gånger så många studenter som godkänts i högskolans lokaler festat under ett och samma tält på insparken, tycker Fredrik Sidoli, gruppchef vid fastighetsavdelningen på KTH, att allt gått rätt till.

– Jag tycker att det låter som vilken restaurang som helst där sällskap sitter vid sina bord och sedan ser man till att hålla avstånd mellan borden. Det är de riktlinjer som gäller för restauranger och serveringsställen, säger han till Aftonbladet och tillägger:

– Så som jag har fått verksamheten presenterad för mig har de haft en plan där de följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så jag tycker inte att det är problematiskt.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);