Hundratusentals svenskar kan bli av med TV4 – så vet du om du drabbas

En tredjedel av svenska hushåll kan snuvas på TV4.
Förhandlingarna mellan TV4:s nya ägare Telia och Tele2 verkar ha brakat samman.
Nu ser kunder hos Com Hem och Boxer ut att bli av med kanalen.
TV4 förhandlar inte i media, men har erbjudit en förlängning av avtalet till samma villkor som i dag. Detta för att undvika konflikt, säger Mathias Berg, operativ chef på TV4 och C More till TT enligt Omni.

På tisdagen den 10 december vid midnatt, alltså natten mot onsdagen, lär TV4-kanalerna och C More ”med stor sannolikhet” släckas för alla som är kunder hos Com Hem- och Boxer, enligt ägaren Tele2.

Det innebär att så många som en tredjedel av svenska hushåll blir av med landets näst största kanal.

”Nyhetsmorgon” är ett av TV4:s flaggskepp som en tredjedel av tittarna nu kan gå miste om. Foto: TV4/Youtube

Det hela grundar sig i ett TV-avtal som löper ut natten till den 11 december. Nu verkar det som att förhandlingarna mellan parterna har brakat ihop fullständigt.

På ena sidan: TV4:s nya ägare Telia – på andra: Tele2 som äger Boxer och Com Hem.

Enligt Tele2 handlar det om att Telia eller TV4 inte velat förhandla på ett ”seriöst sätt” efter Telias köp av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting 2 december. TV4 säger å sin sida så här:

– TV4 förhandlar inte i media, men har erbjudit en förlängning av avtalet till samma villkor som i dag. Detta för att undvika konflikt, säger Mathias Berg, operativ chef på TV4 och C More till TT enligt Omni.

TV4-basen är kritisk till Com Hems agerande.

– Det är olyckligt att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av sin opinionsbildning. Det är ett cyniskt spel som drabbar tittarna, säger Berg till TT.

”Bonde söker fru” – ett annat populärt TV4-program. Foto: TV4/Cmore

Och de stora förlorarna ser ut att bli TV-tittarna.

Nu riskerar nämligen en tredjedel av Sveriges tv-hushåll att gå miste om TV4 – som är landets största kommersiella tv-kanal och näst störst i antal tittare efter SVT1. Det eftersom Tele2 släcker ner TV4 och C More om de inte kommer överens om ett nytt avtal.

– När avtalet gick ut den 30 november erbjöd vi att förlänga avtalet till 10 den december. Sedan dess har det bara skett ett kort möte där de inte velat förhandla. Att fortsätta förlänga ett avtal som inte löser problemen leder ingen vart, säger Tele2:s vd Anders Nilsson till TT.

Möjligheterna ”ytterst begränsade” enligt Tele2

Han tillägger att han i nuläget ser möjligheterna till en lösning som ”ytterst begränsade”. Det innebär att Boxer- och Com Hem-kunderna blir av med TV4:s och C Mores kanaler efter klockan 23:59 på tisdagen. ”Den 10 december 23:59 kommer TV4-kanalerna och C More med sannolikhet släckas för dig som är kund hos Com Hem”, står det i ett mejl som skickats ut till kunderna, enligt Expressen

I ett pressmeddelande beklagar Tele2 den uppkomna situationen, och menar att Telia ”inte vill inleda en seriös förhandling om vårt nya avtal”.

– Vi vill att Sveriges konsumenter och våra kunder ska ha öppen tillgång till tv och film, oavsett vilken leverantör de har och på det sätt de själva vill – från en tv, surfplatta eller mobiltelefon. Telias motvilja att förhandla visar att de istället vill begränsa antalet konkurrenter och därmed minska kundernas valfrihet, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen.

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Sveriges TV-historia