Hyllade kämpen Greta Thunberg, 16: Hade inte varit möjligt utan min asperger

16-åriga svenskan Greta Thunberg har utsetts till en av världens mest framgångsrika ungdomar, efter sitt stora engagemang i klimatfrågan som bland annat låtit henne hålla tal på FN:s senaste klimat-toppmöte.

När hon intervjuas av Nyhetsmorgon under måndagen berättar hon att hon kan tacka sin asperger för att hon kommit så långt.

– Tror inte att det skulle varit möjligt utan den, säger 16-åriga Greta.

Greta Thunberg var en helt vanligt 16-årig tjej. Men på bara några vekor blev hon känd över hela världen, efter att ha talat på FN:s senaste klimat-toppmöte.

Allt började med att Greta började skolstrejka för att få politiker att ta klimatfrågan på allvar. Enligt Greta kommer hon att strejka varje fredag fram till att svensk poltik är i linje med Parisavtalet, och detta budskap är något som fått hela världen att hylla den unga Greta.

Världskänd på några veckor

Den svenska tonåringen har nu hyllats av flera internationella kändisar, och flera har jämfört henne med Pippi Långstrump.

När Nyhetsmorgons Maria Forsblom intervjuar Greta på plats i Stockholm, frågar hon hur Greta ser på att hon blivit så igenkänd de senaste veckorna.

– Ja, det har jag. Det känns ju lite konstigt att folk fokuserar så mycket på mig, och inte så mycket på klimatet. Det kan ibland vara lite jobbigt att det är så mycket uppmärksamhet, säger Greta till TV4.

Tackar sin asperger

Förutom att strejka i timtal utomhus varje vecka, reser Greta land och rike runt med tåg, för att engagera fler för att få politikerna att agera. Och det hade förmodligen inte varit möjligt om det inte vore för hennes asperger menar hon.

– Jag tror inte att det skulle vara möjligt att göra det tan det, annars hade jag varit som alla andra och fortsatt som vanligt, säger Greta, och tillägger:

– Jag ser väldigt mycket saker svart-vita, och jag gillar inte när folk säger en sak och gör nåt annat, som klimatfrågan.

 

Det går inte att hylla den här 16-åringen för många gånger! Tryck på Dela-knappen för att hylla Greta Thunberg!