Hyllningen: Nu kan Michael Nyqvist vinna en Oscar – efter sin död

Michael Nyqvist gjorde en av sina sista roller i filmen ”Du försvinner”.

Nu kan den danska filmatiseringen vinna filmvärldens finaste pris – en Oscar i kategorin ”bästa icke-engelskspråkiga film”.

Den folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist gick bort i lungcancer den 27 juni i år. Nyqvist blev 56 år gammal och hade en filmkarriär som få kan mäta sig med i Sverige.

Nu kan han vinna en Oscar efter sin död.


Foto: Flickr.

Det är den danska filmen ”Du försvinner” i regi av Peter Schønau Fogs som är Danmarks bidrag i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film, skriver SVT.

Filmen handlar enligt MovieZine om ”den respekterade skolläraren Frederik (Nikolaj Lie Kaas) arresteras och anklagas för bedrägeri i miljonklassen. Det visar sig att Frederik de senaste tre åren haft en hjärntumör, som förändrat hans personlighet. Hustrun Mia (Trine Dyrholm) måste tillsammans med advokaten Bernard (Michael Nyqvist) uppamma all sin styrka för att få honom frikänd och rädda familjen”.


Foto: TT. 

Nyqvist begravdes den 21 juli i Katarina kyrka i Stockholm. Nu har familj och kollegor startat en stiftelse i Michael Nyqvists anda som vill ”främja skådespelarkonsten som konfliktlösare”

– Han pratade alltid om det, värnade om det. Och jag tror att han hade svårt med det. Han var en så fruktansvärt känslig skådespelare, och när man är det så är det väldigt jobbigt. Jag tror det var därför han också pratade så mycket om det, för det han gjorde var att sätta ord på det, säger skådespelarkollegan Pernilla August till SVT.

Här kan man se en trailer från filmen ”Du försvinner”.

Dela gärna vidare om du också håller tummarna för att Michael Nyqvist ska vinna en Oscar postumt!