15-åringen är döv sedan födseln. Men en timme förändrar allt. Lyckan när han lär sig sitt namn är ofattbar.

Patrick är döv och har aldrig kommunicerat med någon annan människa förut. Han är deprimerad och lever instängd i sig själv. Men för första gången i sitt 15-åriga liv inser han att han inte är ensam – och att det finns ett språk för människor som honom. Det här är helt underbart att se!

I den avlägsna byn i Uganda där Patrick bor finns inga skolor för döva, så han har aldrig lärt sig teckenspråk.

Han lever och arbetar tillsammans med sin pappa som bara kan prata med honom genom att peka och själv visa vad han vill att sonen ska göra. När de arbetat färdigt går Patrick in i sig själv och sin tystnad, oförmögen att dela med sig av sina tankar och känslor.

Men nu kommer hans liv förändras totalt. I videon ovan får man se hans första teckenspråkslektion. Och lyckan i hans ansikte när han får kommunicera för första gången är obeskrivlig.

Genom läraren Raymond Okkelo får flera döva i hans by nu lära sig teckenspråk. Eleverna är mellan 9 och 80 år gamla, och de har alla liknande bakgrund som Patrick.

Att inte kunna kommunicera är verkligheten för de flesta döva i Afrika söder om Sahara, där de sällan får lära sig teckenspråk. I Uganda finns det ungefär dubbelt så många döva som det finns i västvärlden på grund av sjukdomar som till exempel malaria.