I dag blir dina gamla sedlar ogiltiga.

De har tjänat oss väl – men natten mot fredagen blir de gamla 20-, 50- och 1000-lapparna ogiltiga att handla med i butik. Så om du har en bunt gamla sedlar som ligger och skräpar i plånboken eller där hemma, då är det hög tid att göra dig av med dem under torsdagen!

I höstas släpptes de nya 20-, 50- och 1000-lapparna – och när de nya sedlarna nu har tagits i bruk och finns i omlopp så är det dags att säga adjö till de gamla varianterna.

Efter i dag, den 30 juni 2016, är de gamla sedlarna inte längre giltiga att använda som betalningsmedel i butik. Men även om det inte längre går att betala med pengarna så går det att sätta in dem på ditt bankkonto i ungefär två månader till.

– Det går att sätta in dem på bank fram till den 31 augusti, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken, till Expressen.

Än så länge är det mycket pengar som inte har lämnats in. Enligt Expressen saknar Riksbanken 50 miljoner sedlar – till ett värde av två miljarder kronor.

– En del av dem har varit i omlopp länge. De har kanske helt enkelt gått sönder. Så ganska många av dem finns nog inte längre, det är väl det mest troliga, säger Ann-Leena Mikiver till Expressen.

I oktober 2016 släpps de andra nya valörerna: 100- och 500-kronorssedlarna samt 1-, 2- och 5-kronan. Om ett år, i juni 2017, blir de gamla varianterna på dessa sedlar och mynt ogiltiga.

Dela gärna vidare så fler kan påminnas om att lämna in eller betala med sina gamla sedlar senast i dag!