I Sverige älskar vi våra kaffekapslar. Men uppfinnaren ångrar sig och önskar att han aldrig fått idén.

Han ändrade sättet vi dricker kaffe på och har tjänat multum på sin uppfinning. Men grundaren till den första kaffekapseln, K-cup, dömer nu ut sin egen produkt. – Jag önskar att jag aldrig hade skapat den, säger John Sylvan till The Atlantic.

Det här är John Sylvan. Han uppfann kaffekapseln K-Cup med sin rumskompis Peter Dragone i början av 90-talet. Redan 1993 grundade duon Keurig, idag världskänd tillverkare av kaffemaskiner och kaffekapslar.

john-sylvan

I fjol såldes nästan 10 miljarder K-cupkapslar över hela världen – mängden plast som kapslarna innehöll räcker för att dra nästan 10 varv runt jorden.

2072099133_82a04808e0

Men trots sin globala succé är Sylvan ångerfull. Han tycker att kaffekapseln har blivit en av vår tids största miljöbovar och berättar öppet i en intervju med The Atlantic om hur han ångrar sig.

– Jag mår ibland dåligt över att jag ens uppfann kaffekapseln, säger han i intervjun.

plast

Problemet enligt Sylvan är att det är för krångligt för människor att återvinna de små förpackningarna. Keurig Green Mountain, företaget som tillverkar kapslarna och som Sylvan dragit sig ur, menar att man kan återvinna kapslarna. Sylvan håller inte med.

– De går inte att återvinna. Det spelar ringen roll vad de säger.

poddar

John Sylvan berättar också att en av anledningarna till att han uppfann kapseln var att de just skulle bli ett mer miljövänligt alternativ jämfört med att köpa kaffe i pappmugg vare morgon. Något som inte riktigt gick som det skulle.

kaffe

Enligt Supermiljöbloggen såldes det kaffekapslar i Sverige för 166 miljoner kronor mellan februari 2013 och 2014.

– Jag äger ingen kaffemaskin. Jag förstår inte riktigt varför folk ens har dem hemma, säger John Sylvan.

kaffe2

Sverige är ett av länderna som dricker mest kaffe i hela världen och lär vara en flitig konsument av kaffekapslar. John Sylvan själv slår ett slag för vanligt hederligt kaffe.

Publicerad av Newsner, gilla gärna