Ica ska halvera enorma matsvinnet – med ny oväntat metod

Det är oroväckande att höra hur om hur mycket mat som slängs i Sverige när andra delar av världen svälter. Varje år slängs över 1 miljon ton mat, och 110 250 ton av dessa kommer från butiker och grossister. Nu vill Ica Supermarket bryta det oroväckande mönstret, genom en ny oväntad metod ska de halvera sitt matsvinn.

Om blomkål som ska säljas i butik börjar få svarta pricka på ytan slängs de, för ingen vill betala fullpris för dem, det berättar Andreas Palmquist, färskvaruansvarig på Ica Supermarket Värnamo, för Värnamo Nyheter.

Butiker och grossister står för över en tiondel av den miljon ton mat som slängs varje år, och det vill Ica Supermarket Värnamo ändra på med sin nya metod. 

På frukt och grönt-avdelningen ska man nu sälja de varor som inte är i samma toppskick som de övriga, men som fortfarande är brukbara. Dessa märker man ut i färdigpackade lådor som kostar en fjärdedel av fullpriset.
– Sett ur ren affärsverksamhet så finns det ingen vinning i att sälja en produkt till under halva priset. Vi vill göra konsumenterna uppmärksamma på att vi är med och tar ansvar för att minska det totala svinnet, säger Anders Palmquist till Värnamo Nyheter

Anders Palmqvist menar att kunderna redan har en stor medvetenhet gällande förbrukningen av resurser, och att det här visar nya möjligheter.
– Vi försöker hela tiden att bli bättre på att ta hand om råvaror och se nya möjligheter att producera något av det. Färskvaror har alltid störst svinn, de varorna har kortast hållbarhet och är dessutom svårast att köpa in, säger han. 

Det är upp till var och en att bestämma vad de köper för mat, så det här är ett smart sätt att ta vara på fler råvaror istället för att slänga dem. 
Fler borde följa det här initiativet, dela gärna för att inspirera andra.