Tusentals tågar mot riksdagen – för att protestera mot undersköterskornas villkor

Sveriges undersköterskor har fått nog av besparingarna när det kommer till vården. I en tidigare intervju med Newsner berättade undersköterskan Ida Eliasson att både personal och patienter blir lidande av bristen på resurser.

– Det ska hela tiden dras in på vården och det är människor vi vårdar. Det är inte ett mekaniskt arbete – det är människor vi arbetar med som behöver vård. Jag vill att man ska stötta yrket så att det inte blir tråkigt och tufft att arbeta inom, sa hon då.

Ida är en av de som drivit ‘Undersköterskeupproret’ framåt i sin hemstad, och efter att flera engagerat sig över hela landet har man nu fått ihop en protestlista med 14 000 namn. Idag tågar tusentals upp till riksdagen för att pressa politikerna.

Tusentals av Sveriges undersköterskor är idag överbelastade och utarbetade, för att det satsas för lite på vården.

Detta generera långa vårdköer, sjukanmälningar bland personalen, uppsägningar, och därefter personalbrist. Men nu hoppas Sveriges undersköterskor på att förändra vad de kallar ”krisen” inom vården.

Undersköterska
Foto: TT

Tusentals går ihop och pressar politikerna

Idag lämnas 14 000 namnunderskrifter över till regeringen, med krav på förändringar för vårdanställda.

– Hela samhället måste få en ”aha-tanke”. Det är verkligen allvar – undersköterskorna går på knäna. Och inte bara att folk ser att vi har det tufft, utan anhöriga måste pressa på i sin tur och ordning med hela samhället. Då måste det ju ändras och hända någonting, ju fler vi blir desto mer kanske händer. Allt för att politikerna ska vakna och göra något – inte massa lovord och sedan sparas allt in på. Man kan inte spara på människoliv, det måste få kosta pengar. För hur skulle de själv vilja bli vårdade? Vi reagerar av en anledning, säger undersköterskanIda Eliasson till Newsner.

Stefan Löfven
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Mer information om upproret hittar du på undersköterskeupproret.se

Dela för att hjälpa undersköterskorna genom att visa att du står bakom dem.