Ikea återkallar vitvaror med omedelbar verkan.

Ikea återkallar kylar och frysar av modellen Frostfri. I ett pressmeddelande uppmanar möbeljätten alla kunder att genast dra ut strömmen till kylen och/eller frysen.

Om du eller någon du känner nyligen köpt en kyl eller från Ikea av modellen Frostfri kan det vara läge att kolla tillverkningsdatumet. Alla kylar och frysar av modellen som är tillverkade mellan vecka 45 2015 och vecka 7 2016 återkallas nämligen omedelbart för reparation. Anledningen är panelen bakom dörren ovanpå vitvaran kan släppa eller lossna, så att man riskerar att komma åt strömförande delar. Risken för elstötar är därför stor.
– Vi förstår att våra kunder påverkas mycket av detta och att de kan hamna i en svår situation. Ikea har inte fått några rapporter om att människor har kommit till skada eller har fått elektriska stötar, men vi vill aldrig riskera våra kunders säkerhet. Vi kommer att kompensera berörda kunder, och vi tackar dem för deras förståelse och samarbete, säger Oskar Johansson, säljledare kök, Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Här är vitvarorna som återkallas.

Ikeafrostfri
Ikea

För att kolla om din kyl eller frys berörs av tillverkningsfelet ska man dra ut den nedersta lådan i skåpet där man hittar datumstämpeln på vänstersidan. Stämpeln har fyra siffror och de mellan 1545 och 1607 berörs av återkallelsen.

Nu ser vi till sprida det här så alla som berörs inte behöver riskera att ha en trasig produkt i sitt hem.