Ikea återkallar haklappar omedelbart – riskerar att kväva barn

.

Ikea återkallar sina haklappar ”Matvrå” omedelbart.

Företaget har fått rapporter om ett fel som kan innebära risk att barn kvävs.

– Vi har fått rapporter om att knappen på Matvrå haklapp i blå och röd färg kan lossna, vilket kan vara en risk för kvävning, säger Emelie Knoester, affärsområdeschef på Ikea.

Foto: Ikea/Shutterstock

Det är dessa haklappar, som alltså heter ”Matvrå” som Ikea nu återkallar med omedelbar verkan.

– Vi har fått rapporter om att knappen på Matvrå haklapp i blå och röd färg kan lossna, vilket kan vara en risk för kvävning. Därför väljer vi som försiktighetsåtgärd att återkalla Matvrå haklapp i blå och röd färg, säger Emelie Knoester, affärsområdeschef på Ikea i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

Uppmanar kunderna: Sluta använda haklapparna direkt

Nu uppmanar möbeljätten sina kunder att sluta använda haklapparna direkt. De kommer i tvåpack och är i blå och röd färg. Kunderna ska lämna tillbaka dessa till valfritt Ikea-varuhus och får då pengarna tillbaka.

– Det finns en annan variant av MATVRÅ haklapp som har en grön samt gul färg med mönster. Denna har en annan design som gör att knappen inte kan ramla av och är säker att använda, säger Knoester på Ikea, som också poängterar att det inte krävs kvitto för att få återbetalning.

Kunder som har frågor uppmanas kontakta Ikea.

”Matvrå haklapp i frukt- och grönsaksmönster (grön och gul färg) är säkra att använda. Denna modell har en annorlunda design och består av andra material, vilket gör att knappen inte kan ramla av. Haklappen har sålts sedan augusti 2019 i alla marknader där IKEA finns”, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

Nu hjälps vi åt att dela detta vidare, så att alla får veta!