IKEA-varuhuset slutar ta emot kontanter: ”Nu är det permanent”

Efter att ha provat att sluta ta emot kontanter en tid väljer Ikea-varuhuset i Valbo, strax utanför Gävle, att göra testet till en permanent sak. Nu blir varuhuset kontantfritt.

– Nu är det permanent, säger Patric Burstein, chef för kundupplevelser på varuhuset, till Market.

Det var i oktober förra året som Ikea-varuhuset i Valbo, utanför Gävle, bestämde sig för att testa hur personal och kunder upplevde varuhuset om de endast tog emot kortbetalningar.

Ikea: ”Vi har kortast köer av alla”

Testet skulle pågå fram till årsskiftet, men förlängdes då personalen tyckte att alt flöt på så bra. Nu har man bestämt att göra testet permanent – och bli ett kontantfritt varuhus.

– Vi får större möjlighet att ha hand om våra kunder ute i våra varuhuset genom att vi inte behöver lägga resurser på att hantera kontanter. Vi kan bemanna kassorna på ett annat sätt vilket lett till att vi har kortast köer av alla kollegor i hela landet, säger Patric Burstein, chef för kundupplevelser vid varuhuset till Market.

Om någon vill betala med kontanter…

Patric Burstein menar att beslutet är taget lokalt, och inte har något med högre makter att göra. Enligt honom betalade redan majoriteten av varuhusets kunder med kort, men om någon vill betala kontakt i framtiden är det inte helt omöjligt.

– Då säger vi inte nej till dem utan då kommer en kollega med växel. Det tror jag är en viktig del, att vi inte säger nej, säger Patric Burstein på Ikea till Market.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.