Ilska i regionen efter förseningarna – så länge kan 65-plussare få vänta här: ”Var är vaccinet?”

Leveransen av vaccin mot covid-19 har försenats.
Det leder till att regionerna tvingas skjuta vaccinationer på framtiden.
Nu ryter Skånes regiondirektör ifrån.
– Det dröjer alldeles för länge och det beror inte på regionerna utan på att leveranserna från läkemedelsföretagen dröjer, säger Alf Jönsson på en pressträff.

På onsdagen höll Region Skåne en pressträff med anledning av förseningarna av vaccinen mot covid-19.

– Vi skulle kunna ge mer än 140 000 doser på en vecka. Vi ska ge totalt 2 miljoner doser och vi skulle kunna göra det här väldigt snabbt. I förra veckan fick jag höra att det skulle komma en miljon doser till Sverige under februari – men vi har inte sett dom än, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson på pressträffen, uppger SVT:s lokala nyheter.

Jönsson menar att regionerna får oförtjänt mycket kritik – efter att det gått långsamt med att vaccinera folk.

– Vi har material och medarbetare. Vi har en hög kapacitet, men var är vaccinet? Det dröjer alldeles för länge och det beror inte på regionerna utan på att leveranserna från läkemedelsföretagen dröjer, säger Jönsson.

MALMÖ 20210210 Alf Jönsson, regiondirektör, under med onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Region Skånes nya prognos för 65-plussarna

I Skåne är nya prognosen att fas 2-vaccinationen av 65-plussare inte kommer att komma i gång förrän i månadsskiftet april-maj, enligt regionala vaccinationssamordnaren.

Det är framför allt beskedet från Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin inte bör ges till 65-plussare förrän fler studier genomförts, som är anledningen till förseningen.

– Hela tidsplanen bygger på prognoser av leveransbesked. Vi vet bara ett par veckor fram i tiden hur många doser vi ska få, sa Per Hagman, vaccinationssamordnare i Region Skåne på pressträffen.

I regionen tror man att det kan dröja ända till juni innan 65-plussarna är färdigvaccinerade.

– I april räknar vi också med att två nya vaccin kommer att bli godkända. Vår planering bygger på det.

Genrefoto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required