Ilskan efter bensinsmällen: Nu har hundratusentals gått med i parets upprop mot rekordpriserna

Priset för bensin har ökat i rekordhöjder. Bensinpriset ligger just nu på 16 kronor litern, och enligt experter till Expressen kommer priserna att snart komma upp till 17 kronor litern.

Detta har gjort att paret Peder Blohm Bokenhielm och Angelina är en av dem som nu har startat ett bensinupprop.

– Politikerna sitter ju där på grund av folket och vi har en demokrati. Börjar man blunda för det folket vill ha så kan det gå illa, säger Angelina till Newsner.

 

Bensinpriset fortsätter att öka och öka. Priset som ligger just på rekordhöga 16 kronor litern, ser inte ut att minska enligt experternas prognos.

Men att bensinpriset fortsätter öka gör att människor påverkas stort i såväl vardag som arbetslivet.

För paret Peder Blohm Bokenhielm och Angelina blev den omänskliga höjningen en start – för ett bensinupprop.

Bilen en viktig pusselbit i vardagen

Paret är nämligen två av dem som står bakom gruppen ”Bensinuppropet 2.

Att ha tillgång till bilen är en viktig pusselbit i deras vardag. De ska få både ihop jobb, nöjen och dotterns turer till dagis.

– Det är inte långa sträckor, men när allt ska gå ihop blir det ett par mil per dag. När det är två personer som kör ökar ju bränsleförbrukningen, säger Angelina till Newsner.

Rekordhöga notan på bensinpriset slår i höjden.
Foto: Andreas Hillergren / TT

Inte haft möjligheten att tanka bilen full

Men det höga bensinpriset har gjort att de har fått tänka om i vardagen.

Angelina och hennes familj bor en mil utanför Olofström och en vardag utan en bil är inte tänkbart.

– Man måste ju tanka. Bussförbindelserna är inget vidare. De går inte att förlita sig på. Man är helt beroende av kollektivtrafik om man inte har körkort. Jag fick mitt körkort för ett år sedan och det är först när man själv har en bil och tankar som man verkligen ser priset, säger hon.

Tillsammans med sin make Peder Blohm Bokenhielm är Angelina en av grundarna bakom Bensinuppropet. Foto: Privat

Hundratusentals har gått med – på bara en månad

På bara en månad har över 200 000 personer gått med i uppropet. Och att just bensinpriset har blivit högt, menar Angelina är något som har enat människor.

Och det är främst de äldre som Angelina tänker på extra kring bensinpriset.

– Det känns väldigt surt kring priset. Mina tankar går till de äldre människorna som har en väldigt skraplig pension, som knappt går runt. Sen ska de tanka sina bilar också. De måste ta sig till sina läkarbesök, de är inte mer än människor också. Villkoren är inte lika för alla, säger hon och fortsätter:

– Det här med bensin och drivmedelspriset överlag, det drabbar hela landet. Men hur hårt det drabbar men hur olika det drabbar är olika. Folk har dragit sig till våran grupp, säger hon till Newsner.

Angelina Blohm Bokenhielm vill väcka uppmärksamhet hos politikerna kring de höga bensinpriserna. Foto: Privat

Vill skapa en väckarklocka för politikerna

Att uppropet just lockats så många människor, hoppas Angelina kommer bli en väckarklocka för politikerna.

– Det är ju ett känsloladdat ämne. Politikerna sitter ju där på grund av folket och vi har en demokrati. Börjar man blunda för det folket vill ha så kan det gå illa, säger hon.

Under dagen kom även beskedet att Bensinuppropet ställs in som skulle ske genom manifestationer genom 12 olika städer, men Angelina vill bestämt framhålla att så är inte fallet.

– Det har inte ställts in, det har skjutits fram. Det här är fortfarande någonting som kommer hända. Planen står fortfarande kvar. Nästa gång kanske fler kan medverka, säger Angelina till Newsner.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.