Kritiken mot Greta Thunberg, 16 – från tågbolaget: ”Hade varit trevligare om du…”

Greta Thunberg är på väg hem till Sverige.
Efter ett intensivt år ska 16-åringen ta en paus.
På hemvägen från klimattoppmötet i Madrid tog hon tåget – och möttes av kritik från den tyska tågoperatören.

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har varit på resande fot i månader. I somras reste hon för första gången över Atlanten och deltog då i flertalet klimatdemonstrationer i Nordamerika.

På senare tid har hon, utöver att bli utsedd till ”Årets person” av ansedda tidskriften TIME Mazagine, varit i Spaniens huvudstad Madrid för ett nytt klimattoppmöte.

Samtidigt har hon också gett besked om framtiden – 16-åringen kommer nämligen att ta lite välbehövlig semester från och med nu.

– Jag kommer att vara hemma till jul, och efter det tar jag ett semesteruppehåll eftersom man måste vila. Annars kan man inte göra det här hela tiden, sade Greta i en intervju med TT.

I helgen var hon på väg hem och tog då tåget.

”Åker på överfulla tåg genom Tyskland. Jag är äntligen på väg hem”, skriver Greta Thunberg på sina sociala medier som Twitter.

16-åringen lade ut den här bilden där hon sitter på golvet med sitt bagage och blickar ut genom fönstret i tågvagnen.

Med sina miljontals följare är det inte ovanligt att Gretas inlägg på sociala medier möts av reaktioner. Men den här gången blev det av det lite ovanligare slaget.

Detta då tyska tågbolaget Deutsche Bahn, DB, som Thunberg åkte med, reagerade på hennes inlägg, uppger bland andra nyhetsbyrån AFP.

Tågbolaget DB tackade först Greta för att hon valt att åka med dem i ett svar till henne på sociala medier. Men sedan tillägger de:

”Det hade varit trevligare om du också nämnt hur vänligt och kompetent vår personal bemötte dig vid din sittplats i första klass”, skriver tågbolaget på Twitter.

Greta Thunberg var så klart inte sen med att svara. Hon skriver så här på Twitter i ett svar till tyska tågbolaget:

Tåg från Deutsche Bahn. Foto: Pixabay

”Vårt tåg från Basel togs ur trafik. Så vi satt på golvet på två olika tåg. Efter Göttingen fick jag en sittplats. Det var förstås inget problem och det har jag aldrig sagt att det var. Överfulla tåg är ett bra tecken eftersom det betyder att efterfrågan på tågresor är hög”.

Enligt Aftonbladet gick tågbolaget sedan ut i ett pressmeddelande och skrev att Greta med sällskap fick sitta i förstaklassvagnen från Frankfurt och vidare.

”Jag är så glad att du får komma hem”

I flera kommentarer till Gretas inlägg är det många som skriver att de tycker att det är fint att se att hon nu får ha lite skön ledighet framöver.

”Fantastiskt, få nu lite välbehövlig vila tjejen”, skriver en person i kommentarerna.

”Jag är så glad att du får komma hem över helgerna. Skickar massor av kärlek till dig min fina vän”, skriver en annan person i kommentarerna.

Skriv gärna en trevlig kommentar om du också vill önska Greta en fin ledighet!

TV: Gretas bästa citat