Ilsken älg attackerade Åsa i skogen – då gjorde hennes hund Olle det otänkbara: ”Offrade sitt liv”

Under morgonpromenaden attackerades Åsa och hennes hundar av en ilsken älg i skogsbrynet bakom huset.

Men i stället för att fly valde Åsas trotjänare Olle att skydda sin flock och offrade sitt eget liv, något DT rapporterat om tidigare.

Det var en helt vanlig höstmorgon som Åsa tog sina hundar Olle, Boss och valpen Elvis ut på en morgonpromenad. Hon brukar antingen gå ned mot centrum i Malung eller gå in i skogen bakom huset.

Just den här morgonen var ljus och fin så hon valde det sistnämnda.

Men hon hann inte långt in i skogen med hundarna innan hon skymtade en älg uppe på krönet.

– Plötsligt ser jag den här stora älgkon 25 meter ifrån mig. Jag reagerar direkt på att hon är stor och att det förmodligen är en ko då hon inte hade någon krona. Och precis när jag tänker att huvudet var otroligt stort vrider hon på huvudet och vi möter varandras blickar, säger Åsa.

Foto: Karin Pöiklägu

Någon sekund senare springer älgen i full fart mot Åsa och hundarna.

– Jag hade vår lilla valp vid min sida så jag skrek bara ”Elvis, Elvis” och sprang åt motsatt håll, som tur var följde han med. Men Olle valde att stanna kvar och möta älgen, jag ser i ögonvrån hur han springer mot henne, säger Åsa.

”Hör fyra skall”

Åsa och hunden Elvis flyr fältet och springer hemåt, på vägen möter hon upp sin andra hund Boss som hon kopplar och tar med hem.

– Jag hör fyra skall, inte som en ”Shelti” brukar skälla, utan det här lät nästans om en schäfer i arbete, säger Åsa.

Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Sedan blev det tyst.

– När han inte återvände hemåt igen kände jag att någonting inte var rätt, men jag hade aldrig kunnat ana vad som hade hänt. Jag tänkte att han kanske sprungit efter älgen och var kvar i skogen.

Men verkligheten var något helt annat.

– Jag tog med mig hundarna upp i skogen och sa åt dem att leta efter Olle. Vi brukar leka kurragömma med min dotter, så det här kan dem. Men när vi kom upp där gick vi genom sly och plötsligt ser jag Olle, säger Åsa till Newsner.

Låg livlös på stigen

Där, mitt på stigen, låg Olle helt livlös.

– Jag skrek bara ”nej nej nej” och sträckte armarna mot skyn. ”Hjälp mig, hjälp mig”, skrek jag fast jag visste att jag var ensam i skogen, berättar Åsa.

Hon blir ledsen när hon tänker på det.

– Jag får en chock. Jag ber honom att komma tillbaka till mig. Men jag ser att livet är borta, han finns inte mer.

Foto: Privat

Åsa försöker bära honom hem, men han är tung. På stigen genom skogen pratar hon till honom, hon hoppas att han plötsligt ska vrida upp sitt huvud och titta på henne. Men det gör han inte.

Väl hemma bestämmer sig Åsa för att åka till veterinären, hon får skjuts av en granne till Torsby där man konstaterar att Olle är död.

– Jag sa till veterinären att det kändes som att han andades när jag tittade på honom. Men då lade veterinären stetoskopet på hans kropp och sa ”nej, det är tyst”, berättar Åsa.

Olle saknas av många

Händelsen med Olle har fått stor uppståndelse. Inte minst på sociala medier.

– Olle var en känd avelshane i hela världen. Och när jag lade ut det här så var det jättemånga som berördes. Över 1000 kommentarer. Och här i området är han välkänd, så det har rört upp mycket känslor.

”Min hjälte! Det största och finaste hundhjärtat har tystnat, mitt hjärta har gått i tusen bitar. Tårarna kan inte sluta rinna nerför mina kinder… Du gick emellan mig och den argsinta älgen som anföll… du offrade ditt liv och räddade mitt”, skriver Åsa i inlägget på Facebook och tillägger:

”Det är jag dig evigt tacksam för. Du har alltid varit så speciell på så många sätt, godhjärtad-trygg-lugn-kärleksfull. Du ville hjälpa alla andra att må bättre med din inre kraft…Du var mig så trogen i alla väder, vek aldrig från min sida. Du försökte alltid göra ditt bästa. Finaste, vackraste Olle ”Windcrest Blaze Of Fire”. Vila i frid min finaste, trogne vän! Tack Carin Åkesson för att jag fick förtroendet att dela denna underbara hund med dig!”.

”Bara två blöta nosar”

Åsa är rörd och tacksam över engagemanget och säger att hon alltid kommer vara för evigt tacksam över Olles insats.

– Han var inte den som vek från min sida. Men jag har skämtat om att är det någon hund som kommer rädda livet på mig om jag blir överfallen ute på gatan så är det Olle, och så blev det så här. Han har haft en otrolig inverkan på så många människor, han var verkligen fantastisk, säger Åsa och tillägger:

– Det kommer ta ett tag för mig att bearbeta det här och förstå att det är sant. Nu när jag sträcker ner handen på morgonen så är det bara två blöta nosar som möter min hand.

Ärendet varit upp i olika nämnder och en anmälan till polisen har gjorts. Nu väntar man på beslut om älgen ska få avlivas.

Det här träffar mig rakt i hjärtat. Olle, vilken hjälte.

Våra tankar går till anhöriga och nära och kära. Vila i frid, underbara hund.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required