Infektionsläkaren Björn Olsen ryter ifrån – mot ungas inställning till coronaviruset: ”Djupt själviskt”

Infektionsläkaren och professorn Björn Olsen har varit kritisk till Sveriges coronastrategi sedan start. Nu kastar han även en känga till de unga medborgarna i Sverige som han inte tycker håller sig till restriktionerna, rapporterar Expressen.

Sommaren är här och de senaste veckorna har bjudit på strålande sol och värme. Människor har letat sig ut på gator och torg för att njuta av sommarvädret.

I parker och på stränder har det varit fullsatt långt in på småtimmarna, något som fått infektionsläkaren och professorn Björn Olsen att se rött.

– Problemet är ju att den generation som är mest ute och festar och den generation som är mest ute och åker tunnelbana och sitter på krogarna, det är ju inte den generation som drabbas. Det är ju Pappa, mamma, mormor och morfar, säger Björn Olsen till Expressen.

Foto: Henrik Montgomery/TT/ Pontus Lundahl, TT

Björn menar att restriktionerna måste fortsätta följas för att få ned smittspridningen och att social distansering har visat sig fungera.

Nu ryter han ifrån ordentligt.

– Det är omoraliskt och djupt själviskt att bete sig på det här sättet, säger han till Expressen och fortsätter:

– De måste kamma till sig, de får skärpa sig. Annars får myndigheterna gå ut och skärpa dem.

Kan få nya utbrott

Björn Olsen betonar att den avslappnade inställningen till coronaviruset inte hör hemma under en pandemi och menar att det är sådana beteenden som kan göra att Sverige får nya stora utbrott igen längre fram.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required