Ingen agerade när Cristers kropp krossades – filmades av förbipasserade när han kämpade för sitt liv

Crister Lindh, 51, satt i sin traktor och flyttade timmer från en avverkning i Vemdalsskalet. Plötsligt blev allt svart.

När han vaknade var han svårt skadad och i stället för att folk började hjälpa honom tog de upp sina mobiler och filmade.

Crister Lind är chef för företaget Skogspraktikern som hjälper kunder med allt från trädfällning till fastighetsservice och skoglig rådgivning.

Den 20 september satt Crister i sin traktor i Vemdalsskalet och trodde att det var en dag som vilken som helst.

Men när han minst anade det var olyckan framme.

– Jag höll på att flytta timmer från en avverkning. När jag kör ned för backen lägger jag märke till att det bildats en kö bakom mig så jag kör in på parkeringen och släpper förbi dem.

Crister uppskattar att han körde i en hastighet på 25 kilometer i timmen, men plötsligt tog det tvärstopp.

– Och då minns jag faktiskt ingenting förrän jag vaknar upp i traktorn igen, säger han till Newsner.

Förbipasserande filmade svårt skadade Crister

Där, i traktorn, sitter Crister svårt skadad.

Idag vet han att hans revben var brutna, tänderna utslagna och flera andra frakturer.

Utanför traktorn susade trafiken förbi och ingen hjälpte honom, i stället såg Crister hur människor tog fram sina mobiler och filmade olyckan.

– När jag tittade upp såg jag hur traktorn stod och gick och trafiken flyttade sig. Jag fattade ingenting, men när jag går ur traktorn ser jag hur folk åker förbi och filmar.

Christer Lindell
Foto: Privat

Crister går ut i vägbanan och går mellan traktorn och timmersläpet, som bär på 10-12 ton, och inser att kranen har tagit i bron och fastnat.

– Då försöker jag ringa 112 men jag kan inte prata för jag hade inga tänder kvar i överkäken, säger han.

Strax därefter får han veta att någon annan hunnit ringa och snart är det några på plats som tar hand om honom tills dess att räddningstjänsten kommer.

Flera frakturer och trasiga tänder

Crister körs i ilfart till Östersunds sjukhus, där får han veta att han har nio knäckta revben, frakturer i skulderbladen och en kota i halsryggen, ansiktsfrakturer, ett skadat knä, trasiga tänder och flera skärsår.

Att folk åkte förbi och filmade i stället för att ingripa kan Christer inte förstå.

– Personligen rör det mig inte direkt, men hade människor skaffat sig tillräckligt bra kunskap för att veta vad man gör i en sådan här situation så hade de hjälpt mig och hade de vetat vad jag hade varit med om hade de stoppat mig från att gå ut ur traktorn. Jag har en fraktur på en nackkota så jag borde ha varit kvar i traktorn, säger Crister och tillägger:

– Min känsla är att folk inte bryr och har en förmåga att inte lägga sig i, de är livrädda för att bli inblandade. Förr gjorde folk lumpen och visste hur man beter sig och vad man gör i en liknande situation, idag vet inte folk det så de gör ingenting. Men det är bättre att göra något än inget, säger Crister till Newsner.

Enligt Crister är det många som i efterhand önskat honom lycka till och god bättring, men många är också förbluffade över att han inte fick hjälp på plats.

– Många undrar ju om folk är så dumma så de filmar i stället för att hjälpa till. Många tycker att folk beter sig illa helt enkelt, säger Christer till Newsner.

”Stort tack till de personer som faktiskt brydde sig”

Nu har Crister 12 veckor med nackkrage. Han ska börja sjukgymnastik och återuppbygga rörligheten i ytterligare några månader. Vilket man beräknat kommer ta 3-6 månaders rehabilitering.

Han understryker att han är tacksam över att det till slut kom människor till platsen som faktiskt hjälpte honom. Och för dessa hjältar är han evigt tacksam.

– De var jätteduktiga. Utan dem hade det kunnat vara ett helt annat förlopp för mig idag. Så stort tack till de personer som faktiskt brydde sig, säger Christer till Newsner.