Ingen agerade när Jessicas 13-årige son antastades på spårvagn – nu kräver hon att vuxna tar ansvar
Jessica

Ingen agerade när Jessicas 13-årige son antastades på spårvagn – nu kräver hon att vuxna tar ansvar

Jessicas 13-årige son blev antastad av man på spårvagnen i Göteborg. Trots att han grät och sade ifrån flera gånger var det ingen vuxen som agerade.

Nu har mamma Jessica fått nog och kräver att människor visar lite civilkurage.

– Det är så lätt att bara fråga ”Hur är det med dig, behöver du hjälp?”. Man behöver inte ha en yxa i handen, säger Jessica till Newsner.

Det var i början på november som den fruktansvärda händelsen ägde rum.

Jessicas 13-årige son var på väg hem från skolan då han mådde dåligt och satte sig och väntade på spårvagnen hem.

Under tiden han satt där kom en främmande man fram till honom och började prata.

Till en början verkade det hela oskuldsfullt, men mannen blev snart betydligt mer obehaglig.

– Det visar sig att han går på samma vagn som min son och där fortsätter han vara på honom. Han frågar om min son har droger, viskar i hans öra och klämmer på min sons arm så hårt att han fick blåmärken, berättar Jessica för Newsner.

Jessicas son blev räddade och räddare för mannen och trots att han hade svårt att få ur sig ett ord, så sade han gång på gång att han inte kände sig bekväm.

– Han skakade och grät men lyckades trots det säga ifrån till mannen, säger Jessica.

Mannen gick av några stationer tidigare. Men trots att Jessicas son skakade av skräck var det ingen på spårvagnen som gjorde någonting.

– Jag frågade min son om det inte var någon som gjorde någonting, men han sa att alla bara satt och tittade. Det är ju nästan ännu värre, att folk faktiskt ser men inte gör någonting, säger Jessica.

Hon tillägger:

– Han gick ju av tidigare så hade de varit så att folk var rädda för honom fanns det möjlighet att fråga min son om han var ok efteråt, säger Jessica.

Jessica
Foto: TT/ Privat

Väckte starka reaktioner

När Jessica mötte sin son på hållplatsen var han söndergråten och förskräckt. Det sonen precis varit med om fick henne att sätta ner foten en gång för alla i ett inlägg på Facebook.

”Hej, jag efterlyser lite civilkurage! – då min 13-åring blir antastad på spårvagnen och ingen, verkligen ingen agerar. Hela vägen mellan prinsgatan till marklandsgatan så är min kid livrädd och skakar av rädsla för den man som gör närmanden.. ett barn blir antastad av en man och ingen på spårvagnen agerar på annat sätt än att de stirrar och är tysta..Skit konstigt faktiskt!”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”Det är så jäkla lätt att bara öppna munnen, fråga vad pågår här? är du okej? behöver du hjälp?! Då hade ju mannen lupt iväg som en räddhare istället för att ha gett min kid blåmärken på armen och sagt massa skit om droger och alkohol till min 13-åring. Ja, jag är redigt förbannad. Mest på honom som utsatt min kid, men också på passiviteten bland medresenärerna som inte kan agera för att barn ska kunna åka själv några få hållplatser ens. Så det går ju uppenbarligen inte att kidsen ska få prova sina vingar eftersom idioter finns och de fritt får hållas, medan massan tyst tittar på! Ser man barn i behov av hjälp, hjälper man väl till? eller?”.

Många som nåddes av Jessicas inlägg blev förfärade över att ingen hjälpte pojken.

”Men va i helvete! Vad är det för fel på människor egentligen?! För mig är det självklart att agera!! Hade till å me följt barnet hela vägen hem om han/hon ville.. Har själv barn och hoppas i framtiden att någon/några skulle steppat in å hjälpt till. Jag kan tänka mig att åka med ditt barn från prinsgatan till Marklandsgatan om han/hon vill? Jag jobbar vid prinsgatan så hör av dig om det skulle vara aktuellt”, skriver en person.

”Men va?! Förstår absolut din ilska emot passivitet,det är tyvärr ofta som det händer barn/tonåringar liknande och folk inte verkar vilja/våga stå upp. Vissa har t.o.m åsikter om att ”man låter väl inte sitt barn åka själv” eller ”dom måste vänja sig” osv, men jag tycker snarare att vi som medborgare/medmänniskor SJÄLVKLART ska stå upp och hjälpa ALLA i sådana situationer. Det ska inte finnas möjligheter att bli antastad, hotad eller misshandlad mitt ibland människor kan jag tycka. Och speciellt inte barn!”, skriver en annan.

”Jag beklagar … detta ska inte ens få hända…. Hoppas ditt barn mår bra trots omständigheterna. Bra att Du polisanmält och be om film från spårvagnen”, skriver en tredje.

”Riktigt tråkigt samhälle”

Sedan händelsen har Jessicas son inte vågat åka spårvagn själv och hon har hittills inte velat släppa iväg honom ensam heller för den delen.

– Det blir ju så, man bli överbeskyddande och det är inte roligt. Han är ju i den åldern nu att man tränar på att vara självständig och ska känna sig trygg med att åka själv. Men jag vill inte släppa i väg honom nu, det får inte hända en till grej, säger Jessica.

Nu önskar Jessica lite mer civilkurage från samhället.

– Det är så lätt att bara fråga ”hur är det med dig, behöver du hjälp”? Man behöver inte ha en yxa i handen, säger Jessica till Newsner och tillägger:

Man lär sina barn att ”om det händer någonting, prata med en vuxen”. Men nu känner jag bara att jag har ljugit? Vuxna människor reagerar ju inte och så får det inte vara. Vi måste ju hjälpas åt. Annars är det är riktigt tråkigt samhälle vi lever i.