Ingen ingrep när kvinna misshandlades svårt på öppen gata – då agerade Jonny: ”Blev förbannad”

En kvinna misshandlades svårt på öppen gata i Hudiksvall.

Flera människor tittade på, eller gick förbi. Alla förutom Jonny som ingrep direkt.

Det var den 2 september som Jonny kom åkande in på Coop-parkeringen i Hudiksvall.

Jonny jobbar inom hemtjänsten och just den här dagen skulle han handla åt en kund.

Men besöket på Coop började tumultartat.

–  När jag svängde in där såg jag hur en man slår sin kvinna på parkeringen. Jag hann knappt tänka utan gasade på, stannade bilen drog på varningsblinkers och sprang fram till dem, berättar Jonny för Newsner.

Knuffade aggressiva mannen till marken

Jonny tvekade inte en sekund på att ingripa.

– Jag knuffade till honom och tog bort honom från henne. Han blev hotfull mot mig och sa att han skulle döda mig. Då knuffade jag omkull honom igen, berättar Jonny.

Jonny gjorde allt i sin makt för att hålla den aggressiva mannen ifrån sig och larma 112, samtidigt som han försökte se till att den misshandlade kvinnan var ok.

Jonny Wallin
Foto: TT/ Facebook

Människor samlades för att se på tumultet, andra passerade förbi. Men ingen hjälpte till.

– Det var ingen som hjälpte varken mig eller damen. Folk gick till sina bilar, andra stod och tittade på och rökte. Jag hann inte uppfatta hur många då jag hade fullt upp med att hjälpa till, berättar Jonny för Newsner.

Ingen ingrep

I efterhand har Jonny funderat över varför ingen hjälpte till. Andra människors beteende på platsen har också fått honom att ifrågasätta om han verkligen gjorde rätt.

– Jag är sådan att jag vill hjälpa till. Jag tål inte sådant, människor som slår barn eller ger sig på kvinnor. Eller flera män som går på en annan eller liknande. Jag blir förbannad helt enkelt berättar Jonny och tillägger:

– Men samtidigt blev jag rädd efteråt och tänkte att det här kanske skulle användas emot mig i stället. Jag tänkte mest på det, att jag kanske kunde råka illa ut efter det här. Jag tänkte inte alls på att jag faktiskt hade räddat henne och hjälpt en annan människa.

Men en polis på plats berättade för Jonny att han agerat precis efter regleboken och att han skulle vara stolt över sin insats.

Hyllas i sociala medier

Även sambon Malin är stolt över hans ingripande och i ett inlägg på Facebook ifrågasätter hon omgivningens beslut att inte hjälpa honom.

”Det heter civilkurage. Oavsett om man inte känner personen i fråga, gör något. Att se någon bli misshandlad och inte göra något är inte okej. Inte alla som har modet. Men att ropa på hjälp och uppmärksamma situationen är också civilkurage. Jag tänker på kvinnan som blev slagen, mest troligt inte första gången, kränkningen inför alla och smärtan. Önskar hon får all hjälp hon behöver. och att mannen som slog får det straff han förtjänar. Men mest troligt inte. vilket gör ont”, skriver hon i inlägget och tillägger:

”Och så tänker jag på Jonny, som dömer sig själv för att ha agerat. när han i själva verkat gjorde precis vad han skulle. han stoppade en person från att göra en annan illa. man får inte blunda, man ska lägga sig i om man ser något som är fel. det kan handla om att bara fråga någon som är ensam om hur det är, så är det civilkurage. och det om något behöver vi mer av”.

https://www.facebook.com/malin.grundell.10/posts/565548708589992?cft[0]=AZULZZhHy9N_kLagd5T5Z52O4NH0vdl2MPVk8X49A_yewSt0_8KKgbaVfmX2epO9_vnCzAt-ruM0nUh1dWoO5JpCZzDW7LWQSXp8XjyOZj6pyyZy7izycg_xg5j2MsCXylwPPaLCecca3tQs6p-9Xfji&tn=%2CO%2CP-R

Jonny hoppas att hans insats kan inspirera fler att agera liknande i framtiden.

– Jag hoppas att fler tänker bort den här rädslan och ingriper när det är någonting. Sedan kan det förstås beror på situation, men larma i alla fall polisen, stå inte bara där och titta. Att ringa 112, det är det minsta man kan göra, säger Jonny till Newsner.

Vi backar dig Jonny, du är en sann hjälte.