Ingen kan bestämma vilken färg det är på klänningen. Nu bråkar hela internet om den här bilden.

Här är klänningen som delar internet och är en supersnackis. Varför? Ingen tycks veta vilken färg det är på den. Vissa menar att klänningen är vit, med detaljer i guld. Andra säger att den självklart är blå, med svarta detaljer. Jag har svårt att bestämma mig, men det lutar åt blå/svart…

En helt vanlig bild på en klänning har blivit internets största snackis. Anledningen? Alla ser olika färger i den.
Natten mellan torsdag och fredag svensk tid publicerades bilden på sajten Buzzfeed och där den blev den mest delade artikeln. Även kändisar ryckte ut och började ifrågasätta bilden. Många hävdar att klänningen är vit, med gulddetaljer. Andra är bombsäkra på att klänningen är blåsvart. Flera kändisar har ryckt ut och kommenterat klänningen.

”Jag förstår inte den här konstiga klänningsdebatten och det känns som att det är ett trick. Jag är förvirrad och rädd. PS. Den är UPPENBART BLÅ OCH SVART”, skriver popstjärnan Taylor Swift på Twitter.

”Vilken färg har klänningen? Jag ser vitt och guld. Kayne (West) ser svart & blå. Vem är färblind?”, skriver Kim Kardashian.

Untitled-12-660x334

I en omröstning på Buzzfeed, där mer än en och en halv miljon har svarat, så säger 72 procent att de ser klänningen som vit och guld, medan 28 procent svarar att den är svart och blå. Tekniksajten Wired har letat efter en förklaring till varför så många ser olika färger och fenomenet förbryllar även forskare.

– Jag har kollat på individuella skillnader i färgseende i 30 år, och detta är en av de största skillnader jag någonsin sett, säger Jay Neitz, en hjärnforskare vid universitetet i Washington.

Förklaringen kan ligga i att när ljus träffar klänningen reflekteras det för att nå ögonen. Information innehåller alltså både föremålets färg och det ursprungliga ljusets färg. Eftersom våra hjärnor sorterar de bort det ursprungliga ljusets färg och vi uppfattar bara färgen på föremålet. Denna process fungerar olika bra för olika personer, enligt Jay Neitz.

– Så människor bortser antingen från den blå sidan, vilket innebär att de ser den i vitt och guld, eller så bortser de från den guldiga sidan, vilken innebär att de ser blått och svart.

Mycket tyder på att klänningen säljs av brittiska Roman Originals. På deras hemsida står det att klänningen finns i blåsvart version.