Inte ens hälften av alla vaccinationstider fylldes i Stockholm

Medan många i andra regioner köar för att få vaccinera sig har Stockholmarna varit dåliga på att boka tider för vaccination. Under torsdagsmorgonen var  8 000 vaccinationstider fortfarande obokade, av de totalt 15 000 som fanns. Först när gruppen 65-plussare fick chans att boka började tiderna att fyllas, enligt TV4.

– Man har ju totalt misslyckats med att få ut informationen, säger SPF:s generalsekreterare Peter Sikström till TV4.

Inte ens hälften av alla vaccinationstider i Stockholms län var bokade under torsdagen, trots att folk haft lång tid på sig.

Krångligt att boka

Föreningen SPF Seniorerna menar att det beror på två saker. Dels att deras medlemmar inte känt till vaccinationserbjudandet, men också för att bokningssystemen är krångliga, eftersom de kräver inloggningar. Det menar Peter Sikström, som är generalsekreterare  för SPF Seniorerna. 

– Man har ju totalt misslyckats med att få ut informationen. Man har gått ut på nätet men man inser inte att man i seniora kretsar inte är lika digitala som i resten av samhället, säger han till TV4. 

Foto: TT

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg håller dock inte med om att informationen skulle vara bristande. Enligt honom har informerat på många olika sätt, men att de alltid försöker att bli bättre. 

Öppnat bokning för personer över 65

Antalet bokade tider steg snabbt när region Stockholm under torsdagseftermiddagen meddelade att personer födda 1956 eller tidigare erbjuds vaccin. Först då började tiderna att fyllas. 

– Det hände en hel del nu när vi tillät personer över 65 att vaccinera sig, säger Erik Magni, pressansvarig på Region Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Vi har bra fart nu”

Från och med måndagen den 19 april kan personer födda 1956 och tidigare boka tid för vaccination. 

– Vi har bra fart nu och därför har vi beslutat att öppna bokningen även för gruppen som är född 1956 eller tidigare. De kan redan nu boka sin vaccintid på någon av de tio separata vaccinmottagningarna eller på måndag kontakta sin vårdcentral för att boka tid där, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm i ett uttalande på regionens hemsida.

Han fortsätter:

– Jag vill också uppmana de som har möjlighet att boka tid digitalt på en vaccinationsmottagning att göra det eftersom det avlastar vårdcentralerna och telefonbokningen.

På bara några timmar bokades cirka 5 600 tider. Cirka 2 000 av veckans vaccinationstider var lediga, enligt TV4. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required