Iréne tillbringade 13 timmar på akuten – då skrev hon inlägg om Sveriges sjukvård som sprids som en löpeld

Iréne Lindblad tillbringade 13 timmar på Södersjukhuset i Stockholm med sin 83-åriga mamma.

Hon fick se hur personalen kämpade med alla patienter trots att sjukhuset var underbemannat. Men hela tiden behöll personalen skenet uppe. För att visa upp den kaosartade bilden från sjukhusvistelsen skrev Iréne ett inlägg på Facebook – som fullständigt exploderade.

Korridorer fulla av sängar som ställdes bredvid varandra i rader som hela tiden fylldes på, unga och gamla patienter som strömmade in, självmordsförsök, psykoser, en dement man som urinerade på en kvinna.

Detta är bara några av de händelser som Iréne Lindblad och hennes 83-åriga mamma fick uppleva när de besökte Södersjukhuset i Stockholm på lördagen. Irénes mamma hade fått proppar i båda sina lungor.

Och vistelsen blev en chock för Iréne som har delat med sig av sin upplevelse på Facebook. Så här skriver hon bland annat:

”I lördags tillbringade jag 13(!) timmar på SÖS-akuten med min snart 83 åriga mor. Vi hade hänvisats dit efter att först ha åkt till närakuten där läkaren trodde att hon fått propp i lungan och därför remitterade oss till SÖS-akut för att kunna röntga lungorna. Min mor var markerad ”prioriterad” eftersom proppar i lungorna är rätt farligt, ändå tog det närmare 7 timmar innan hon fick träffa en läkare, efter ytterligare några timmar blev hon röntgad och proppar i båda lungorna konstaterades.”

Iréne Lindblad. Foto: Facebook

Men det var inte akuten Iréne blev arg på. Hon blev arg på situationen på sjukhuset. Hon och hennes mamma fick se personal slita under förhållanden som enligt Iréne påminde om förhållanden i en krigssituation.

Men patienter fortsatte strömma in, gamla med hjärtproblem, unga med andningsproblem, någon som stått på näsan på fyllan och skyllde på ”Bajen”. Självmordsförsök, knarkare med psykoser, någon som fått ett epilepsianfall & slagit sig sönder & samman, en förmodat dement man som vandrade runt och försökte lägga sig på alla andras britsar (han avslutade kvällen med att sätta sig och urinera på en hysterisk kvinna som tidigare ägnat timmar åt att ligga & skrika på golvet). 😱

”Som personalen slet! Trots ett tryck som skulle fått vem som helst att bryta ihop, lägga sig i fosterställning på golvet och gråta så bemötte de varenda människa med vänlighet, värdighet, kunnighet & respekt.”

Irénes mamma bad henne att skriva inlägget och tyckte att personalen var underbar men att det behövs mer resurser.

Inlägget har delats över 24 000 gånger det senaste dygnet och har väckt starka reaktioner.

”Men herregud vad är det som händer inom svensk sjukvård ? Skamligt 😈😈😈” , skriver en.

”Man får ont i magen, det är inte klokt någonstans!!! Får jag dela??”, skriver en annan.

”Sverige 2020, känns som ett stort skämt att vår sjukvård skall behöva gå på knäna när vi är ett av världens rikaste länder 🙈😬😱 All styrka och kraft till dessa tappra människor som sliter och jobbar i denna sektorn. NI är fantastiska ❤️ Det måste ske en förändring… NU”

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare.