Foto: TV4, Youtube/ Tomas Oneborg/SvD/TT

Iryna förlorade sitt ben på Drottninggatan och vittnade mot terroristen – nu ska hon utvisas från Sverige

.

Iryna, 39, från Ukraina förlorade sitt ena ben vid terrorattacken på Drottninggatan 2017. 

Sen vittnade hon mot terroristen – som straffades med lagens hårdaste straff: Livstids fängelse.

Nu, två år senare, ska Iryna utvisas från Sverige, skriver Dagens Nyheter

Hon har precis fått beskedet om att hon och dottern, som är 14 år, ska utvisas till Ukraina. I april 2017 förlorade hon sitt ben när terroristen mördade och skadade människor på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Fem personer dog och 15 drabbades av skador. Bland de sistnämnda fanns alltså 39-åriga mamman Iryna från Ukraina.

Iryna vittnade sedan mot terroristen, som straffades med livstids fängelse för terroristbrott, fem mord och 119 mordförsök.

– Jag kan känna en rädsla för det okända, för att jag inte vet vad jag kan förvänta mig och hur jag kommer att reagera. Jag kanske bara kommer att gråta, bli arg eller nervös. Eller så kommer jag känna mig stark. Men jag måste sitta där, jag måste vara i samma rum som honom, svara på frågor titta på honom. Det är viktigt för mig att se honom i ögonen, för att jag ska kunna gå vidare, sade Iryna före rättegången i en intervju med Aftonbladet.

Men nu har Iryna och 14-åriga dottern alltså fått beskedet om att de måste resa tillbaka till Ukraina inom fyra veckor, skriver Expressen.

– Jag är chockad, jag sitter här och kan inte ens resa mig, säger Iryna till DN, uppger Expressen.

Enligt hennes advokat har myndigheterna inte bedömt hennes fall som ”tillräckligt ömmande”, och att det är bara dessa som beviljas uppehållstillstånd i dag, uppger Expressen.

Iryna har i flera intervjuer i tv berättat om hur livet förändrades efter attacken på Drottninggatan den där dagen i april 2017.

Foto ovan: TV4, Youtube/ Tomas Oneborg/SvD/TT