Iva-sjuksköterskans skarpa kritik till svenska folket – efter ökade smittan: ”Har tappat greppet”

Coronaviruset ökar i alla svenska regioner. Allt fler smittas av viruset, dödstalen stiger och pressen på sjukvården ökar.

Nu ryter Iva-sjuksköterskan ifrån till svenska folket i Nyhetsmorgon.

Smittspridningen ökar runt om i hela världen, inte minst i Europa där flera länder nu har infört strikta restriktioner som exempelvis utegångsförbud.

Och i Sverige där det annars har sett stabilt ut i några månader börjar smittspridningen öka.

Högsta dödssiffran

Allt fler smittas av coronaviruset och dödstalen stiger.

Under onsdagen rapporterades 5597 personer har dött i covid-19 hittills. 28 fler än vad som rapporterades in i tisdags, vilket resulterar i den högsta dödssiffran på fyra månader.

Foto: Tv4/ Johan Nilsson, TT

Charlotta Dickman, är IVA-sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm och facklig representant på vårdförbundet. Enligt henne känner personalen runt om på Sveriges sjukhus en stark oro just nu.

 – Jag vet att de känner stark oro och det är svårt för makthavande politiker att förstå vad våra medlemmar och annan sjukvårdspersonal gick igenom under den här covid-våren i våras, säger hon i Nyhetsmorgon.

”Det är upprörande”

Efter den tuffa våren var det många som hoppades på att vi i Sverige aldrig skulle hamna där igen. Till en början såg det bra ut.

Smittspridningen minskade markant under sommarmånaderna och dödstalen sjönk pladask.

anders tegnell
STOCKHOLM 20201103 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Men nu har det tagit en tvärvändning.

För bara några dagar sedan gick Stockholms sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, ut och sa att läget var allvarligt och att man tappat greppet om situationen.

Men Charlotta Dickman håller inte med honom helt och hållet

 – Vi har inte tappat greppet ännu. Men svenska folket har tappat greppet. Här har våra 70 plussare och boende på äldreboenden tagit ansvar sedan det här började. De har distanserat sig social, stannat hemma, de har varit hjältar skulle jag säga. Och då går andra människor ut och festar. Det är upprörande, säger hon i Nyhetsmorgon och tillägger:

– De kanske bara får en vanlig influensa. Men den smittar någon, som smittar någon – som dör. Det här gör också att vi måste ställa in planerad vård igen. Och då drabbas de människorna. Så jag vill säga till svenska folket: Kom igen, ni är med i den här fighten. Ta den, följ restriktionerna. Håll avstånd, tvätta händer, var inte ute och shoppa och festa”.

Vad tycket du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required