Jättetillverkare av tops byter ut plasten mot papper för att rädda våra hav.

Tops är användbart på många sätt. De är bra för att topsa öronen (trots att man egentligen ska låta bli det), vid sminkning och för att rengöra små och trånga utrymmen – bland annat. Men tops tillverkas oftast av plast som förstör våra hav och skräpar ner våra stränder. Det vill Johnson & Johnson, ett jätteföretag inom hygienartiklar, nu ändra på. De vill helt sluta tillverka tops i plast till slutet av 2016 – och i stället tillverka dem av papper.

Egentligen ska de inte ner i toalettstolen. Tops ska kastas i papperskorgen – ingen annanstans. Ändå spolas de dagligen ner i toaletten och hamnar i avloppet. I England spolas hundratusentals tops ner i badrummen varje vecka – trots uppmaningar om att inte göra så, skriver The Telegraph.

Enligt en undersökning från Svenskt vatten är tops bland det vanligaste skräpet vi kastar i toaletten även i Sverige. Och det spolas ut i naturen och förstör vår miljö. Tops som är så små kan nämligen slinka igenom avloppsreningen och skräpa ner både våra hav och våra stränder.

Nu vill jättetillverkaren Johnson & Johnson i stället börja tillverka bomullspinnarna i papper i stället för plast. Det är mer troligt att papperstops rensas ur avloppsvattnet innan de når havet och når de havet bryts de ner snabbare, skriver The Telegraph. Företaget har för avsikt att sluta helt att producera plastpinnarna under 2016.

Miljöorganisationen Fidra driver en kampanj för att få fler återförsäljare att byta till papperspinnar i stället för plast och konsumenter att välja dessa. Men bara för att materialet är miljövänligare betyder det inte att det är fritt fram att kasta de nya topsen i toaletten – det är fortfarande bara kiss, bajs och papper som ska spolas ner där.

Dela gärna vidare för att få fler att byta till papperstops när vi får möjlighet att göra det valet i Sverige.

Publicerad av Newsner, gilla gärna