Jägare sköt 2 kor i en hage – trodde det var vildsvin

En jägare avlossade två skott mot vad han trodde var vildsvin, men det visade sig sen att han skjutit två kor, varav den ena var dräktig. Nu har Blekinge tingsrätt beslutat att döma mannen för skadegörelse.

Det var i augusti förra året som två kor och en kalv i den enas mage fick sätta livet till i en vildsvinsjakt. Markägaren Tord Karlsson hittade två av sina kor i flocken skjutna, varav den ena var dräktig med en nästan fullgången kalv i magen.

Den ena kon ska ha avlidit direkt, men den andra som hade en kalv i magen fick avlivas av veterinär.

– Det är en tråkig historia alltihop, sa Tord Karlsso till tidningen Land Lantbruk då. 

Enligt Land Lantbruk ska magen på den dräktiga kon dessutom ha sprättats upp, och kalvfostret plockats ut. 

Trodde korna var vildsvin

Korna sköts i samband med en vildsvinsjakt, och jägaren som låg bakom skottet förklarade i förhör att han trott att det var vildsvin han såg. 

Foto: Shutterstock

Polisen upprättade en anmälan för brott mot jaktlagen, och mannen fick lämna in sitt vapen. 

– Jag hoppas få ersättning, men hur mycket vet jag inte. Det är ju en bedömningsfråga om vad det är för slaktvärde och livvärde. Det var ju stora djur, och kalven skulle ju ha blivit ett nytt livdjur. Jag har dessutom omkostnader för kadaverbil och veterinären ska ju ha sitt, sa markägaren Tord Karlsson till Land Lantbruk efter händelsen.

Nekar till brott 

Korna sköts i en beteshage i Blekinge i augusti förra året, och jägaren har stått fast vid att det var en olyckshändelse. 

Enligt Expressen ska åklagaren ansett att mannen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott och förseelse mot jaktlagen. Tingsrätten valde dock att fria mannen från misstankar om jaktbrott, då lagen gäller vilda djur och inte kor. 

Blekinge tingsrätt ska dock ha konstaterat att mannen tog en ”hänsynslös risk av allvarligt slag”. Dels för att han sköt i mörker och dels för att han avlossade skott nära en sommarstuga.

Obs: Djuren på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Shutterstock

Jägaren ska ha försvarat sig genom att berätta att han hade markägarens tillstånd att jaga där, en ursäkt som domstolen godtog.

Enligt Sydöstran så döms jägaren, som är en 59-årig man, för skadegörelse. Enligt tidningen ska han betala 9 300 kronor i skadestånd till ägarna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required