Hunden Scott föll ner på klippavsats i svensk småstad – räddades av klättrare i sista sekund: ”Evigt tacksam”

I måndags började älgjakten i Dvärsätt, Jämtlands län. För Fredrik Myhr och hans jämthund Scott blev det en dramatisk start, på både jakten och veckan.

Fredrik och Scott jagade i de väldigt kuperade områdena i Liden, när hunden släpptes lös. Fredrik som följde sin hund med en hundpejlutrustning såg hur hunden drog iväg i ett bergsparti för att sedan bli helt stilla.

Foto: Privat

– När en jakthund är stilla i över tio minuter då är det någonting som inte stämmer. Ett tag trodde jag att han hade dött, berättar Fredrik Myhr för Newsner.

Insåg att han var i knipa

Fredrik letade efter Scott och insåg snart att hans hund var i knipa. Uppe på en klippavsats såg han Scotts nos sticka fram.

– Det var en bergsvägg på över 40 meter dit upp. Jag kände hur stressen började komma, säger han till Newsner och fortsätter:

– Jag försökte klättra upp till honom men när jag började närma mig grantopparna och stenblock började lossna så kände jag att jag faktiskt började riskera mitt eget liv.

Kom fem brandmän

När Fredrik förstod att han inte skulle klara att få ner Scott från klippavsatsen på egen hand började han ringa runt till kompisar. De i sin tur ringde till brandkåren som skickade iväg sina deltidsbrandmän på uppdraget.

– Brandmännen såg direkt att de aldrig skulle kunna rädda honom. Utan det enda som skulle kunna hjälpa Fredrik och Scott skulle vara ett klätterproffs.

Fredrik delade med sig av händelsen på Facebook där han bad om hjälp att ta ner sin hund.

HjälpHar en hunn som fastnat på en avsatts på ett högt berg!!Vad gör man??

Gepostet von Fredrik Myhr am Montag, 7. September 2020

Till slut kom de i kontakt med två bröder osm är klättrare, tre mil från Dvärsätt. De kom så fort de kunde och bestämde sig för att göra ett försök i att rädda hunden.

”Riktigt nervöst”

De gjorde bedömningen att det inte var någon idé att försöka klättra upp mot hunden. Utan ta sig ned från toppen på berget till hunden.

Under hela räddningsaktionen stod Fredrik nedanför och tittade på. Enligt Fredrik var det några riktigt nervösa minuter.

 – Det var riktigt nervös. Hyllan sluttade utför och två främmande män hissade ner sig mot honom. Hur reagerar en hund när den är stressad? Han hade redan suttit där i fyra, fem timmar. Skulle han bita dem, bli arg, ännu mer stressad? Eller skulle han hoppa?

”Då kom tårarna”

Klättrarna hissade sig ned mot Scott, som började bli allt mer stressad. Men så fort de var på klippavsatsen började svansen vaja fram och tillbaka. Han var glad över att se dem och förstod att han skulle bli räddad. De lockade honom med godis och försökte vinna Scotts förtroende.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2823426967779841&set=picfp.100003376969070

 – Då kom tårarna. Ja, det gjorde dem faktiskt. Det var sådan lycka, säger Fredrik och fortsätter:

– Men det gick bra. Jag är så oerhört tacksam för brandmännen och de här två klättrarna. Kommer aldrig glömma den här dagen.

Vill hylla hjältarna

Idag mår både Scott och Fredrik bra. Han påpekar att han enbart lyfter den här historian för att berätta om de hjältar som kom till platsen och räddade hans hund.

– Det finns inget att vara glad över eller någonting att skryta om. Jag vill bara att de här brandmännen och klättrarna ska hyllas. De har varit riktiga vardagshjältar och jag är evigt tacksam för att de kunde hjälpa mig. Utan dem hade kanske varken jag eller Scott levt idag. Så är det faktiskt, säger Fredrik Myhr till Newsner.

Rysningar hela berättelsen igenom. Vilken tur att Scott kunde räddas till slut.

Dela gärna artikeln för att hylla dessa hjältar lite extra. Det förtjänar dem.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required