Jeanette om saknaden efter 11-åriga Ebba

Den 7 april 2017 är en dag vi aldrig kommer att glömma.

Fem personer miste då sina liv efter attentatet på Drottninggatan – däribland 11-åriga Ebba Åkerlind.

– Jag har lovat mig själv att inte ge bort mitt liv också, säger Ebbas mamma Jeanette i Nyhetsmorgon.

Det har i dag gått två år sedan det fruktansvärda attentetat, då Rakmat Akilov kapade en lastbil och körde i full fart ner för Drottninggatan. Fem personer dödades och ytterligare 14 skadades.

Skräcken lamslog ett helt land. Men samtidigt förenades vi i medmänsklighet och kärlek. Polisen överöstes bland annat med blommor och stöttning för sitt arbete.

Rahmat Akilov dömdes i juni 2018 till livstids fängelse och utvisning, men såren för de som miste sina älskade har fortfarande inte läkt.

Foto: Claudio Bresciani / TT /

Jeanette om saknaden efter Ebba

11-åriga Ebba Åkerlund var en av de som dog i attacken, och i dagens Nyhetsmorgon berättar hennes mamma Jeanette om sorgen.

– Det är det värsta som kan inträffa i ens liv. Jag tror inte svenskan har tillräckligt många ord för att kunna sätta ord på det. Dels minns jag inte när jag fick beskedet. Jag minns att jag började gråta och stod i hallen och kramade de här poliserna, säger Jeanette i Nyhetsmorgon.

– Du mår illa, det känns som om nån sparkat en i magen. Det gör ont överallt.

Hon berättar att stiftelsen ”Ebbas änglar” hjälpt henne att gå vidare.

– Jag har lovat mig själv att inte ge bort mitt liv också. Det är min kamp, det är det jag strider för varje dag. I den striden har jag hittat en möjlighet att hjälpa andra barn,. och få vara delaktig i barns utveckling och kreativitet. Det är något som ger mig mening. Det känns hoppfullt att satsa på vår framtid. Det arbetet har betytt mycket för mig, och jag hoppas jag kommer få mer utrymme att arbeta med det.

På söndag sänds en minneskonsert på TV4 play för att hedra Ebba och alla andra drabbade.

Vi glömmer er aldrig. Dela för att hedra offren på Drottninggatan.