Jeanette överraskar ensamma äldre med storslaget luciafirande: ”Ska överösa dem med kärlek”

Ett ljus i mörkret, brukar man kalla lucia, och det är precis vad eldsjälen Jeanette Höglund vill ge ensamma pensionärer. På söndag ska hon tillsammans med organisationen Vid Din Sida överraska utsatta äldre med ett storslaget luciatåg, där även en del kändisar medverkar. 

– De har ingen aning. Det ska bli så roligt att se de äldre personernas ansikten när vi dyker upp, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

Jeanette Höglund är före detta ordningsvakten som valde att gå över helt till att arbeta för ideella organisationen Vid Din Sida, som hon själv grundat. 

Vid Din Sidas hjärtefråga är fattigpensionärer, och målsättningen är att mätta så många magar som möjligt, ge dem trygghet och vara ett socialt stöd för de som behöver. 

Foto: Privat

Ordnar soppkök varje söndag

Varje söndag och onsdag ordnar Jeanette Höglund och andra eldsjälar soppkök vid Cityterminalen i Stockholm. Dit kommer fattigpensionärer som inte har råd att äta sig mätta, men även en hel del ensamma människor som bara vill ha någon att konversera med. 

– Många äldre som kommer till oss gör det för att de känner sig ensamma. De har ingen nära anhörig, eller så har dem det, men de skäms för mycket över sin levnadssituation, berättar Jeanette Höglund för Newsner. 

Genom åren har Jeanette kommit att bli en rättskämpe för fattigpensionärer.

Allt började med empati för äldre som samlade tomburkar för att ha råd att äta sig mätta. Idag får organisationen Vid Din Sida massor av donationer, tack vare Jeanettes kämparglöd. 

– Det finns så många fantastiska människor som vill göra gott, för att inte nämna företag. Idag har vi många månadsgivare, och det gör stor skillnad för utsatta äldre, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

Foto: Shutterstock

Många ensamma över jul

Hon återkommer till problemet med ensamhet, vilket blir mer påtagligt för många äldre i juletid. 

”Det blir magiskt”

På söndag kommer besökarna vid soppköket få en överraskning i form av ett storslaget luciafirande

– Vi kommer att ha fantastiska Linda Lampenius som lucia, och Stockholm United Voices som är tärnor, avslöjar Jeanette Höglund för Newsner. 

– Det blir magiskt, helt magiskt. Förra året blev man alldeles varm inombords när man såg dem torka sina tårar, tillägger hon. 

Förutom att soppkökets besökare överraskas med stämningsfullt luciatåg så kommer de att bjudas på glögg och pepparkakor och annat som hör julen till. 

Dagen efter, den 13:e, firas lucia på “Gården”, som Jeanette kallar fritidsgården för pensionärer i Stockholm.

– Då släcker vi ner och har ett luciatåg även där. Det kommer bli så mysigt. De ska överösas med kärlek, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Exit mobile version