Jeanette överraskade ensamma pensionärer – med vackert luciatåg

Julfirandet och tiden inför den 24:e december blir annorlunda i år, med anledning av rådande restriktioner. För många är julen redan den mest ensamma tiden på året, och värre blir det i och med att sociala tillställningar ställs in, och krav om distansering råder.

För att sprida ljus till Stockholms alla ensamma och utsatta pensionärer ordnade organisationen Vid Din Sida ett luciatåg med flera svenska folkkära artister, till pensionärernas stora förtjusning. 

Varje söndag söker sig flera av Sveriges utsatta pensionärer till Vid Din Sidas soppkök i centrala Stockholm. Antingen för att få mat i magen, eller av sociala skäl, då många är ensamma och söker en trygg plats för en stund, enligt Jeanette Höglund, som grundat Vid Din Sida.

”De har ingen familj”

Soppköket har blivit en trygg hållplats för många fattigpensionärer, som lever ett utsatt liv på grund av låg, eller obefintlig inkomst. Många har förlorat nära anhöriga, och andra har tappat kontakten med dem. 

Jeanette och hennes kollegor har lärt känna de som är återkommande besökare vid soppköket, och inför lucia ville organisationen planera en överraskning för deras äldre. 

– Ensamheten blir mer påtaglig kring jul då det är en tid för att vara med familjen. De här har ingen familj, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

Foto: Newsner

Linda Bengtzing som lucia

Under söndagen den 13 december fick soppkökets besökare en överraskning de inte hade räknat med – ett stämningsfullt luciatåg med artisten Linda Bengtzing längst fram. 

– Jag sa till Linda att hon fick dra ihop folk hon ville ha med sig, berättar Jeanette, som själv ringde upp Linda och frågade om hon kunde tänka sig att lussa för ensamma pensionärer. 

Svårt att hålla tillbaka tårarna

I tåget syntes också folkkära artisten Lina Hedlund, och Mi Ridell, som tågade genom centrala Stockholm.

Förutom den sedvanliga middagen vid soppköket bjöds pensionärerna på glögg och pepparkakor och annat som hör hemma på lucia. 

– Våra äldre njöt och en del hade svårt att hålla tårarna tillbaka även vi. Att få dela denna stund med er var magiskt, skriver Jeanette Höglund på Vid Din Sidas Facebooksida

Hon tillägger:

– Denna kväll går nog till historien.

Denna kväll går nog till historien ❤️❤️❤️Wow egentligen behövs ingen text det är bara att kolla på livesändningen…

Posted by Vid Din Sida – Stockholm on Sunday, December 13, 2020

Vilket fint initiativ. Det här är vad julen bör handla om. Dela gärna för att sätta ett leende på andras läppar idag.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required