Jeanette har öppnat fritidsgård för pensionärer: ”Många kommer hit för att de är ensamma”

Det var när Jeanette Höglund arbetade som ordningsvakt i Stockholm som hon chockades över hur många fattiga pensionärer som letade pantburkar på nätterna. 

Under sina många år i tjänsten kom Jeanette att träffa flera äldre som gått från normala livssituationer till svår fattigdom. Det var det som fick henne att sätta ett nytt och oväntat mål. Hon ville öppna en fritidsgård för äldre människor med tuffa livssituationer. Nu har den drömmen blivit verklighet. 

Det krävdes flera års planering, envishet, ideella krafter och donationer innan det skulle bli klart, men nu har portarna till fritidsgården öppnat. 

Jeanette Höglund – grundare av den ideella organisationen Vid Din Sida, ville erbjuda äldre och utsatta människor en trygg plats där de kan komma undan gatan och få vila. Efter att ha sett hur fattigpensionärer dök upp vid soppköket för att få mat eller någon att prata med vecka efter vecka fick hon nog. 

Foto: Newsner

Ensamhet ett stort problem

Med hjälp av andra eldsjälar och bidrag från privatpersoner och företag kunde Vid Din Sida öppna en lokal i södra Stockholm.

– Många som kommer hit är hemlösa, andra har en bostad men inga pengar kvar när hyran är betald. Och så har vi de som är ensamma. De vill bara ha någon att prata med. Ensamhet är ett stort problem som faktiskt dödar en, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

På gården – som Jeanette kallar det, kan besökarna duscha, äta, läsa tidningen, eller ta en tupplur. Man kan till och med få komma dit bara för att se på tv och luta sig tillbaka. 

– Det blir en gemenskap. Många ensamma skiner upp när de kommer hit, säger Jeanette till Newsner.

Kärlek ❣️❣️❣️❣️

Posted by Vid Din Sida – Stockholm on Monday, October 19, 2020

Sedan gården öppnade för cirka två månader sedan har det varit full rullians. I och med corona har de inte kunnat ta in alla samtidigt, men Jeanette berättar att det är något som alla haft förståelse för. 

– Det är alltid folk här, och ibland får vi säga att ‘Tyvärr, ni får komma tillbaka lite senare’, men de har de full förståelse för. De är bara glada att de har någonstans att se fram emot att gå, säger Jeanette. 

”Ser en livsgnista”

I och med pandemin blev ensamheten ännu mer påtaglig för många äldre, och behovet av en trygg plats större. Sedan de öppnade gården har Jeanette sen en utveckling hos flera av de fattigpensionärer hon brukade se på soppköket på söndagarna. 

– De är så himla utvilade, man märker att de är jätteglada. Man ser liksom en livsgnista. De längtar till nästa gång de ska få komma hit. 

Utökar öppettiderna

Idag har gården öppet till 19, men då vi går mot kallare tider planerar Jeanette för att bemanna gården till 23.30 i vinter. Detta då hon vet hur stort behovet är av en varm och trygg plats för människorna som kommer dit. 

– När coronapandemin bröt ut sa en person till mig att ‘Jag hoppas nästan på att få corona för då kan jag komma in till sjukhuset och få sova i en ren säng’. Förstår du då hur illa många haft det nu?, säger Jeanette till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required