Jeanettes kärleksfulla initiativ – för att ge hemlösa och fattigpensionärer en värdig jul: ”Det lilla extra”

Jeanette Höglund och organisationen Vid din sida kämpar årets alla dagar för att hjälpa landets hemlösa och fattigpensionärer.

Nu till jul satsar de lilla extra och delar ut matkassar fyllda till bredden med julmat.

Jeanette Höglund grundade organisationen Vid Din Sida efter att ha bevittnat många fattigpensionärer som samlade tomburkar på nätterna. Detta under Jeanettes år som ordningsvakt. 

Sedan start har allt fler sökt sig till organisationen för att få hjälp och i år är det värre än någonsin.

– Vi märker så stor skillnad, det är riktigt fattigt nu, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Julen är en tid som ofta förknippas med glädje, värme och gemenskap men för många innebär julen också en extrem ekonomisk stress och ångest inför ensamheten. Något Vid din sida, vill ändra på.

Delat ut hundratals matkassar

Under veckan delar organisationen därför ut matkassar, fyllda till bredden med julmat, till hundratals äldre runt om i landet.

– I år satsar vi 150 000 kronor på det här, det är mycket pengar och de personer som får kassen är otroligt glada, säger Jenaette till Newsner.

Många tror inte att det är sant när de får beskedet, att de beviljats en kasse.

– Nej men folk är så glada, flera gråter av glädje. Det är många som går omkring och bär på den här oron, människor som kanske ska sitta ensamma utan någonting på julafton. Man hör lättnaden i deras röst, nu får dem lite extra, säger Jeanette.

Vid din sida, julmat
Foto: Facebook/ Christine Olsson/TT

I år ville inte Vid din sida att allmänehetens swishpengar skulle finansiera matkassarna, i stället är det ett bidrag från Kavlifonden som står för den eknomiska biten.

– Jag fick bidrag från Kavlifonden Nu hade vi råd och kände att vi ville ge tillbaka, säger Jeanette till Newsner.

Men det är inte bara julkassar som är i fokus i år. Under julhelgen kommer flera stora firanden äga rum och bjuda på det där lilla extra.

”Handlar om gemenskap”

Bland annat kommer det vara ett stort julfirande på gården i Stockholm den 23 december. Där kommer det bjudas på jultallrik, en stor pyntad gran kommer lysa upp i mörkret och en jultomte kommer dela ut julklappar.

– Många kanske tror att julklappar bara är för barn, men vi vill ge dem äldre det lilla extra. Vi vill att det ska bli så hemtrevligt som möjligt, att alla ska få känna värmen och gemenskapen, säger Jeanette till Newsner och tillägger:

– För mig handlar julen om gemenskap så jag brukar uppmana människor som vet med sig att en granne sitter ensam, att gå dit och knacka på med en jultallrik. Ensamheten är lika vidrig som fattigdomen. Folk dör av sorg, och det är en mardröm att dö ensam.

❤️I går satt vi och ringde runt till nästan 100 personer runt om i landet ( Jag,Riccard och Susanne ) Och vi berättade…

Posted by Vid Din Sida – Sverige on Friday, December 16, 2022